SBS'de büyük kaos, peki şimdi ne olacak?

SBS'de büyük kaos, peki şimdi ne olacak?

EĞİTİM Haberleri

Mahkeme, "adayların puanı yanlış hesaplandı" gerekçesiyle 2013 yılı SBS'nin yürütmesini durdurdu. Peki şimdi ne olacak?

Son SBS'ye giren öğrenciler şokta! Ankara 18. İdare Mahkemesi, CHP'li Aydın Ayaydın'ın açtığı davada, 6 ay sonra, 718 öğrenci yüzünden puanlamanın yanlış yapıldığına hükmederek, yerleştirmenin yürütmesini durdurdu. Bakanlık, karara itiraz edeceğini açıkladı. Karar değişmezse bu yıl liseye başlayan öğrencilerin durumunun ne olacağını uzmanlara sorduk. "Adayların puanı yanlış hesaplandı" gerekçesiyle 2013 yılı SBS'nin yürütmesi durduruldu. 1 milyon 112 bin aday panikte! Geçtiğimiz haziranda yapılan son Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrenciler şokta! CHP'li Aydın Ayaydın'ın açtığı davada, Ankara 18. İdare Mahkemesi 6 ay sonra, 718 öğrenci yüzünden puanlamanın yanlış yapıldığına hükmederek, yerleştirmenin yürütmesini durdurdu. Eğer mahkeme kararında ısrar ederse 1 milyon 112 bin öğrencinin sınav sonuçları yeniden hesaplanacak. Bu durumda sıralamalar ve kazanılan okullar da değişecek.

Geciktiği için sistemi kaosa sürükleyen karar, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın başvurusu üzerine başladı. Ayaydın, SBS'de Almanca ve Fransızca testlerinin, İngilizce testi cevap anahtarı kullanılarak hatalı bir şekilde değerlendirildiğini belirterek 16 Temmuz'da dava açtı. Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu testlere giren 718 adayın sınav kağıtlarını yeniden değerlendirdi. Ayaydın, bir milyondan fazla adayın da puanında ve başarı sırasında değişiklik olduğunu ancak Bakanlığın, değişiklik yapmadığını belirtti. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, 6 ay sonra dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.


MEB KARARA İTİRAZ EDECEK
MEB, karardan kaynaklanabilecek muhtemel mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların başlatıldığını bildirdi. Bakanlık "Yürütmenin durdurulması kararına bir üst mahkemede itiraz hakkımız" da dahil olmak üzere gerekli tüm hukuki süreçleri takip edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı. Mahkemenin 10 Ocak'ta aldığı karar, Bakanlığa 15 Ocak'ta ulaştırıldı. Bakanlığın, itiraz için 7 günü olduğu öğrenildi. Öte yandan mahkemenin kararında MEB'in açılan davaya ilişkin yaptığı savunma da yer aldı. Bakanlık yaptığı savunmada "Yapılacak yeni bir değerlendirme sonucunda standart sapmadaki binde 3'lük değişimin ortaöğretime yerleştirme puanındaki etkisinin on binde bir düzeyinde olduğu ve söz konusu değişimin yerleştirme sonuçlarını etkilemeyeceği" kaydedildi.


16 ŞAMPİYON ÇIKMIŞTI
8 Haziran 2013'te yapılan SBS'de 110 öğrenci bütün sorulara doğru cevap vermiş, nbsp;16 öğrenci, 500'er tam puan alarak birinciliği paylaşmıştı. 201 ve üzeri puan nbsp;alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak belirlenmişti.


ŞİMDİ NE OLACAK?
Eğitimciler SBS krizinde ikiye bölündü
Mahkeme kararı, öğrencileri ve velileri paniğe sevk etti. Zira, karar uygulanır, puanlar yeniden hesaplanırsa adayların hayatı ve planları alt üst olacak. Görüşlerine başvurduğumuz eğitimcilerin bazıları sıralamanın tamamıyla değişeceğini belirtirken, bazıları da "problem çıkmaz" dedi. İşte uzmanların görüşleri:


Ramazan Çakırcı: Hemen çözülsün
Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı: "Davanın aylar sonra karara bağlanması, telafisi güç ve imkânsız zarar doğurur. Bu, hukuki faydayı sağlamaktan uzak bir karar. Mahkeme kararı uygulanacaksa ikinci dönem başlamadan gerçekleştirmeli."


Turgay Polat: Bir puan oynamaz
Eğitim Uzmanı Turgay Polat: "Puanlar tekrar hesaplansa bile bir milyon öğrenciden ancak 2 binini etkiler. Velilerin ve öğrencilerin panik yapmasına gerek yok. Puanlarda 1 puan bile değişiklik olmaz. Herkesi yerinden oynatacak bir şey değil."


İsmail Koncuk:Tüm sıralama değişir
Türk Eğitim Sen Genel Başkan İsmail Koncuk: "Yargının böyle bir karar vereceği belliydi. Tüm sıralama ve okullar değişebilir. Ama ne kadar öğrenciyi etkiler yeni hesaplama sonrası göreceğiz. Bölge idarenin vereceği kararın da farklı olmayacağını düşünüyorum."


Gürkan Avcı: Kazanılmış hak bakidir
Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı: "Yeniden değerlendirmeyle 718 öğrencinin bir kazanımı olursa onlar çözüme kavuşur. Diğer öğrenciler için kazanılmış haklar bakidir. Geçmişte de hata oldu, haklara dokunulmadı."
Gökhan KAYA - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...