Esnaf ve KOBİ'lerin gözü yeniden yapılandırmada

Esnaf ve KOBİ'lerin gözü yeniden yapılandırmada

Ekonomi Haberleri

Ödenmeyen 56 milyar lira vergi borcu ile 40 milyar lira vergi cezası bulunan esnaf ve KOBİ'lerin gözü Torba Yasa'da.

Ödenmeyen vergi borçları 96 milyar lirayı buldu. Esnaf ve KOBİ'ler ise e-haciz uygulaması başlamadan önce Torba Yasa'ya alınacak bir düzenleme ile borç yapılandırması talep ediyor.Ödenmeyen 56 milyar lira vergi borcu ile 40 milyar lira vergi cezası bulunan esnaf ve KOBİ'lerin gözü Torba Yasa'da.Özellikle son operasyonlarla dalgalanan piyasada finansman sıkıntısı çeken esnaf ve KOBİ'ler ödenemeyen prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyor.17 Aralık operasyonları en çok KOBİ'leri ve esnafı vurdu. Operasyonlarda esnaf ve çiftçiye kredi veren bankaların hedef seçilmesi, piyasalardaki istikrarı sarstı. Faiz oranları çift haneye dayanırken, kredi maliyetleri yükselen iş dünyası hükümetten ellerini rahatlatmasını bekliyor. Bunun için de 2004 yılında dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından yapılan uygulamalar örnek gösteriliyor. O dönemde birikmiş borçların ödenmesi ve matrah artırımı gibi uygulamalarla Hazine'nin kasası dolmuştu. IMF 250 milyon lira bir gelir beklerken Hazine'ye 4.5 milyar liralık ek kaynak girmişti. Kendilerine 2004 yılındakine benzer bir kolaylık sağlanmasını isteyen esnaf ve KOBİ'ler, "Devlete 56 milyar liralık vergi, 40 milyar liralık da vergi cezası olmak üzere 96 milyar liralık borcumuz var. Vergi affı istemiyoruz. Bu borçları ödeyebilmemiz için borçlarımız yapılandırılsın" diyor. Borçlu esnaf ve KOBİ'leri endişelendiren gelişmelerden biri de e-haciz uygulaması. E-haciz uygulaması 18 Kasım'da pilot il seçilen Antalya'da başladı. Devlet uygulama ile milyarlarca liralık prim alacağını tahsil etmeyi hedefliyor. Mart ayında tüm ülke genelinde başlayacak uygulama öncesi esnaf borçların ödenmesinde Torba Yasa'yı bir fırsat olarak görüyor. nbsp;Maliye Bakanlığı, geçen yıl taahhuk eden 382 milyar liralık vergiden 326 milyar lirasını tahsil edebilmişti. Vergi gelirlerinin yüzde 15'i yani 56 milyar lirası ise tahsil edilmeyi bekliyor. Bütçe gelirleri içerisinde önemli bir kaleme sahip olan vergi cezaları ise 40 milyar lira seviyesinde. Bunun sadece 3.3 milyar lirası ödenirken, 36.7 milyar lirası ise tahsil edilmeyi bekliyor. nbsp;
Esnaf ve KOBİ'lerin gözü yeniden yapılandırmadaMALİYE AFFETMİYOR
Maliye, geçen yıl yaptığı denetimlerde kayıt dışına sebep olan 73 bin 286 mükellefi vergi incelemesine tabi tuttu. İncelemeler sonucunda 8 milyar 557 milyon 536 bin 287 liralık vergi kaybı tespit eden Maliye buna sebep olanlara 19 milyar 874 bin 731 liralık ceza kesti.

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN:

Vergi ve borcunu nbsp;zamanında ödeyene indirim yapılsın
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeniden yapılandırmayla her iki tarafın da kazançlı çıkacağını söyledi. Ancak böyle bir durumda vergilerini zamanında ödeyenlere de haksızlık edilmemesi gerektiğine dikkat çeken TESK Başkanı, "Torba Yasa ile vergi borçlarına yapılandırılma gelirse hem esnaf hem de devlet kazançlı çıkar. Yani kazan kazan mantığı. Ancak vergilerini zamanında ödeyenlere de haksızlık yapılmamalı. Toplumsal mutabakat olmalı. Mesela borcunu zamanında ödeyenlere de yüzde 5 gibi vergi indirimi nbsp;yapılabilir. Onlar da itiraz etmez o zaman" dedi. Vergi ve prim borçlarının tahsilatında e-haciz uygulamasına geçilmesinin ise son derece yanlış olduğunu dile getiren Palandöken, "E-hacze maruz kalan kişinin itibarı zedelenecek. Kredi alamayacak" diye konuştu.

KOBİDER BAŞKANI ÖZGENÇ:




Borç namusumuz, nbsp;ödenemiyorsa nbsp;problem var demek

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç esnaf ve KOBİ'lerin vergi borcunu ödemekte zorlandığını belirterek yeniden yapılandırma istedi. "Bir esnaf, namusu saydığı borcunu, hele de devlete olan vergi borcunu ödeyemiyorsa, bunun sebebi, mutlaka mali sıkıntıdır" diyen Özgenç, şöyle konuştu: "Hiçbir esnaf borç biriktirmek istemez. Çünkü piyasada işler durgun. Tez zamanda bir düzenleme yaparak bu borç zamana yayılmalı. Esnaf, kredi borcu için bankadan kredi alıp taksitlendirmek istese de imkânsız. Çünkü banka, vergi borcu olana kredi vermiyor. Bizim talebimiz, geçmişte yapıldığı gibi bir vergi yapılandırması. Af istemiyoruz. Sadece 12-24 ay gibi bir süreye yayılıp ödenmesini mümkün hale getirin diyoruz. Vergi borcunu ödeyemeyen esnafa her gün yeni yük binecek. Borcu büyüyünce eleman çıkarma yoluna gidecek" dedi.





ÖMER TEMÜR - İSTANBUL


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...