Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obezideki hızlı artış Sağlık Bakanlığını alarma geçirdi

Obezideki hızlı artış Sağlık Bakanlığını alarma geçirdi

GÜNDEM Haberleri

Yetişkin nüfusun yüzde 33'ünün, çocuk nüfusun ise yüzde 9'unun obez çıkması üzerine Sağlık Bakanlığı, obezlere 2 milyon adım ölçer dağıtma kararı aldı.

ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin ardından Türkiye için de tehlike çanlarının çalmaya başladığı obeziteye karşı Sağlık Bakanlığı, mücadelede yeni bir aşamaya geçti. Bakanlık obez vatandaşlara dağıtılmak üzere 2 milyon adım ölçer(pedometre) alımı gerçekleştirdi. 81 ildeki 20 binden fazla aile hekimine bu adım ölçerleri göndermeye başlayan Bakanlık, aile hekimleri aracılığıyla adım ölçerleri vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtacak. Obez hastaların takip ve tedavilerinin sağlanmasında kullanılacak olan adım ölçerler, "sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorum" diyen ve vücut kitle endeksi 25-35 arasında olan fazla kilolu ve aşırı kilolu kişilere verilecek. Adım ölçerlerle ilgili aile hekimlerine bir de kullanım kılavuzu gönderen Bakanlık, adım ölçerlerin bireyin fiziksel aktiviteye teşvik edilmesi ve izleminin yapılabilmesi için iyi bir araç olduğunu bildirdi.
SON HEDEF 10 BİN ADIM
Adım ölçer aracılığıyla yapılan tüm yürüyüşler için vatandaşlar bir çizelge oluşturacak ve günün sonunda atılan adımları çizelgeye kaydedecek. Atılacak adım konusunda bir başlangıç seviyesi oluşturacak olan vatandaşlar, konulan hedeflere ulaşıldıkça her gün atılan adım sayısını yüzde 10 oranında artıracak ve son hedefi 10 bin adım olarak belirleyecek.
KUTU…
VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?
Ağırlığınızı, boyunuzun karesine böleceksiniz. Diyelim ki, 80 kilosunuz ve 1.60 boyundasınız. 1.60'ın karesi (1.60X1.60) 2.56'dır. 80'i 2.56'ya böldüğünüzde ortaya çıkan 31.25 kilogram/metrekare sizin vücut kitle endeksini gösterir. Eğer VKİ'niz 30 ya da daha fazla ise kilo vermeniz gerekiyor.
Düşük kilolu………..18.5 kg/m²
Normal kilolu……….18.5-24.9 kg/m²
Fazla kilolu……………25-29.9 kg/m²
Şişman (hafif)……….30-34.9 kg/m²
Şişman (orta)………..35-39.9 kg/m²
Şişman (aşırı)………..40 kg/m²


nbsp;Gökhan KAYA - Türkiye Gazetesi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...