Cicinho: Süper Lig İtalya ayarında

Cicinho: Süper Lig İtalya ayarında

SPOR Haberleri

Spor Toto Süper Lig için 'çok kaliteli' ifadesini kullanan Cicinho, 'Türkiye'de çok iyi takımlar ve dünyanın her liginde oynayabilecek futbolcular var.'

Bıraktığı ilk izlenim; sessiz, sakin ve kendi halinde biriydi.Kim mi?
Cicero Joao De Cesera...
"O da kim?" demeyin, Sivasspor'un 33'lük başarılı savunmacısı.Öyle iri yarı biri de değil; orta boylu ama belli ki yaşadığı tecrübeler hayli fazla.
O birikim ile çevresine pozitif enerji aşılayanlardan. Arkadaşları onun için kısaca, "Cicinho" diyorlar ama "Kalbi güzel insan" tanımlamasını yapıyorlar.
Lobide menajeri Fatih Sönmez ve Arda Uyar ile oturmuş havadan sudan konuşurken yakalıyoruz emektar futbolcuyu.
Röportaj isteğimizi ilettiğimizde, "Bugün medya günü değil ayrıca yasak da var!" diye kibarca geri çeviriyor isteğimizi. Ama pes etmek yok…
Teknik direktörü Roberto Carlos ve yardımcısı Yunus Kaya'nın desteği, Başkan Mecnun Odyakmaz'ın özel izni ile kamptaki basın yasağını delip, tecrübeli savunmacıyı soru yağmuruna tutuyoruz.
Daha ilk cümlesinden anlıyoruz ki, eşi Maria sadece gönlünü çalmakla kalmamış, hayatını da değiştirmiş Brezilyalı savunmacının.
Cicinho bunu gizlemeden samimiyetle açıklıyor, "Üç sene öncesine kadar başka bir insandım. Hayata bakışım, mücadelelerim, sevinçlerim ve üzüntülerim çok farklıydı."

- Sonra?
Yüzünü büyük mutluluk kaplıyor, "Hayatıma bir kadın girdi. Maria ile tanıştığım gün hayatımın akışı değişti. Şan, şöhret, para ve kariyer gibi hesapların hepsini attım."

"ÇOK KALİTELİ FUTBOLCULAR VAR"

- Ya kariyer planlaması ne oldu?
"Öyle kariyer diye bir derdim yok. Kadere inanıyorum. Allah'a olan inancım çok fazla. O, beni çok güzel bir yere taşıdı. Şimdi çok mutluyum."
Yine özel yaşantısına dönüyoruz. Şubat ayında bir kız çocuklarının dünyaya geleceğini ve adını şimdiden Eloah koyduklarını söylüyor.

- 2014 Dünya Kupası'nı hangi takım kazanır? nbsp;
Diyor ki, "Brezilya her zaman Brezilya'dır. Tabii ki kupayı Brezilya kazanır, finali de Almanya ile oynarız."
Spor Toto Süper Lig için "kaliteli" ifadesini kullanan Brezilyalı oyuncu, "Türkiye'de çok kaliteli takımlar ve dünyanın her liginde oynayabilecek kalitede birçok futbolcu var. Sneijder ve Selçuk İnan onlardan... Ayrıca Hakan Şükür de benim geçmişte beğenerek izlediğim oyunculardandı. Bakın mesela İspanya'da şampiyonluk yarışı iki takım (Barcelona ile Real Madrid) arasında geçer. Ama Türkiye'de bu yarışa katılan 4-5 takım var. Bu rekabet ve kalitenin göstergesidir. Bence Serie A ayarında bir lig Spor Toto Süper Lig. Beni cezbeden de bu yönü oldu. Roberto Carlos'un Sivasspor'a transferimde etkisi büyük. İyi ki gelmişim. Mükemmel bir takımımız var ve takımdaki herkes birbirine saygılı."

"FENERBAHÇE İYİ TAKIM AMA..."

- Ligde şampiyon adayınız hangisi?
"F.Bahçe çok önde, 8 puan büyük bir avantaj. Ara kapanır mı, gerçi kocaman bir yarı daha var. Ancak F.Bahçe gerçekten çok iyi takım, futbolu da etkili oynuyorlar. Bu tempolarını ve kalitelerini aynı şekilde ikinci yarıya taşıyabilirler mi bilemiyorum."

- Sivasspor'un ligdeki hedefi ne?
"Avrupa'da yarışma hakkını kazanmak. Bu anlamda ligi ne kadar yukarıda bitirirsek o kadar iyi olur."

- Çok iyi bir çıkış yakaladınız, Sivaspor'un şampiyonluk ihtimali ne?
"Bizim için şampiyonluk zor ama eğer bir sürpriz olursa Sivasspor da o sürprizi yapabilecek takımlardan biri."

- İyi, kötü ve çirkin, sizde neyi çağrıştırıyor?
''İyi; güzellik, balık tutmak, tatile çıkmak ve Brezilya'ya gidip dostlarla özlem gidermek. Kötü; adı üstünde kötü işte, başkaları için iyi şeyler düşünmemek, sadece kendi başarısına odaklanmak, kolektif hareket edememek. Çok canımı sıkar böyleleri. Örnek mi? Takımı için değil de tribünler için oynayan oyuncular, sahada kendilerine düşeni yapmayanlar. Çirkin; ruhu kararmış kimse, böylelerinin yüzü hep asık olur, endişelidirler ve her hareketleri yapmacıktır, başkalarını aldattıklarını sanırlar ama daima kendileri aldanır.''

- Buna bir örnek verir misiniz?
Cicinho gülüyor ama manidar şekilde.
"İyiye örnek Roberto Carlos. O mükemmel bir insan, olabildiğince tabii. O kadar başarıları yaşamış ama inanılmaz şekilde mütevazı. Bir teknik adamdan da mükemmel bir arkadaş, takımda sevmeyeni yok. İdmanları maç havasında, sürekli topla pas çalışıyoruz. Belki de Sivasspor'u bu kadar birbirine kenetleyen ve etkili kılan şey bu.''


"MECNUN BAŞKAN CANDIR"

- Kötüye göstereceğiniz örnek?
''Vermesem olmaz mı?''
Sıkıştırıyoruz. Cicinho samimiyetle ''Futbolu çirkinleştiren bazı yöneticiler var'' diyor.
Doğrusu meraklanıyoruz:

- Kim?
Röportaj yaptığımız mekanın yakınında Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz oturuyor.

- Mecnun Başkan mı? diye imada bulunuyoruz.
''Hayır!'' diyor. ''Mecnun Başkan candır, benim kastettiğim kişi Brezilya'da Vasco Da Gama'yı 2.Lig'e düşürenler. Düşürdükleri yetmiyormuş gibi bir de keyfi harcamalarla kulübü dünya kadar borca soktular. Şimdi sorgulanıyorlar.''
Son olarak iki kelime daha:
''Evet.''
Aşk?
''Allah.''
Para?
''Gerekli.''
Futbol?
"Hayat!"

nbsp;Cicinho: Süper Lig İtalya ayarında
FUTBOLCU YÜREĞİNİ KOYMALI
Brezilyalı savunmacı Cicinho, yazarımız Hasan Sarıçiçek'e Türkiye'de bazı oyuncuların işini ciddiye almadığını söyledi. Tecrübeli oyuncu, "Türkiye'de tribünleri dolduran taraftarlar takımına tutkuyla bağlı. Ancak o formayı giyen futbolcular da kalbi ile sahada olmalı. Bazı yetenekler var ki, yeteneklerinin hakkını veremiyor" diye konuştu.

ÖZEL RÖPORTAJ
HASAN SARIÇİÇEK/TÜRKİYE GAZETESİ
FOTOĞRAFLAR: ALİ YEDEK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...