Kaos planına spekülatörler de dahil oldu

Kaos planına spekülatörler de dahil oldu

Ekonomi Haberleri

Gıda fiyatları üzerinden kara tablolar çizilmek istendiğini söyleyen Bakan Mehdi Eker, 'Kimse endişelenmesin. 76 milyona yetecek kadar ürün var' dedi.

Türkiye'nin kaosa sürüklenmeye çalışılan bir operasyonun içerisinde olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda fiyatları üzerinden de kara tablolar çizildiğine dikkat çekti. Spekülatif eğilimlere karşı gerekli tedbirlerin alındığını dile getiren Eker, "76 milyona yetecek kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu. Patates, kuru fasulye ve balık gibi ürünler üzerinden kötümser hava oluşturulduğunu söyleyen Eker, patatesle ilgili olarak Bakanlık çalışanların yaptığı incelemede, sadece Nevşehir ve Niğde'deki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini kaydetti. Eker, "Diğer illerdekilerle birlikte 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 400 bin ton da tohumluk patates var. Türkiye'nin aylık ihtiyacı 250 bin ton. Patates nisanda çıkıyor. Önümüzde 3 ay var, yani ihtiyaç 750 bin ton" diye konuştu.
Üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğuna da dikkat çeken Eker, "Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor. Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Ancak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale edemeyiz" diye konuştu. Kuru fasülyede de sıkıntı olmadığını söyleyen Eker, yıllık üretimin 200 bin ton olduğunu ancak bunun yüzde 1'ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fiyatların arttığı şeklinde haberlerin yapıldığını dile getirdi. Eker, bir semtteki bir marketin en uç fiyatının ortalama fiyat gibi gösterildiğini ancak düşük fiyatların dikkate alınmadığına dikkat çekti. nbsp;

nbsp;Kaos planına spekülatörler de dahil oldu
EN UÇ FİYATLARLA KORKUTUYORLAR
Son zamanlarda kuru fasulye, patates ve pirinç fiyatlarındaki artışlarla ilgili çıkan haberlerin asılsız olduğunu dile getiren Bakan Mehdi Eker, "Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyorlar. Kuru fasulyeyi 6.5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyorlar. En çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7.5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar" diye konuştu.

TMO'dan isteyene 2.5 TL'ye pirinç
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, piyasada spekülasyonu önlemek amacıyla çalışmalarına hız veriyor. Bakanlık, Amerika bağlantılı 50 bin ton çeltik ithal etmeye hazırlanıyor. Ürünün 10 bin tonu birkaç gün içerisinde Mersin Limanı'nda olacak. Pirinç fiyatlarında sıkıntı olmadığını söyleyen Bakan Mehdi Eker, göreve geldiklerinde Türkiye'de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlattı. Tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Eker, "Türkiye çeltik üretimi 900 bin tona yükseldi, bu da 540 bin ton pirinç yapar. Çeltik üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı" dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2.5 liraya marketlerde ise 2.90 liraya satıldığını belirterek, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi.

Geçen yıldan daha çok hamsi avlandı
Hamsi fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki haberlerle ilgili olarak da açıklama yapan Bakan Mehdi Eker, geçen seneki hamsi üretiminin önceki yıllara göre artış gösterdiğini, 200 bin ton avlanıldığını dönem sonuna kadar da bu rakamın 250 bin ton beklendiğini söyledi. Eker, söz konusu rakamın bir önceki sene 160 bin ton seviyelerinde olduğunu bildirdi. Uzmanlara göre de, hamsi fiyatlarında son zamanlardaki yükseliş mevsim etkilerinden de kaynaklanıyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi balığı soğuk sulara kaçırırken az avlanıldığı için fiyatların da artmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz aylarda kilosu 1 TL'ye kadar düşen hamsinin kilosu, balığın soğuk yerlere göç etmesi sebebiyle 10 TL'ye kadar yükseldi.

KURU FASULYEDE GÜMRÜK SIFIRLANDI STOKÇUYA TEDBİR ALINDI
Spekülatörlerin fiyatları yükseltme peşinde olduklarına dikkat çeken Bakan Mehdi Eker, örneğin üretimdeki payı yüzde 5 olan İspir fasulyesindeki artışın genele yayılarak fiyatların yüksekmiş gibi gösterildiğini söyledi. Bu tür oyunlara karşı tedbirlerin alındığını söyleyen Eker, ithal kuru fasulyenin gümrük vergisini sıfırladıklarını kaydetti. Türkiye'nin 2013 yılını üretim rekorları ile geçirdiğini söyleyen Eker, "Bugünlerde endişe ettiğimiz hususlar var. Meteorolojik kuraklık var bu gerçek, yağmur önceki yıllara oranla az. Biz şu anda tarımsal kuraklıkla ilgili endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalardaki yağışlar bunun seyrini belirler. İlkbahar yağışları olursa bu endişe geçer. Değilse de tedbir alırız" ifadelerini kullandı.


Damla Peker/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...