Herkes zammını kendisi yapıyor

Herkes zammını kendisi yapıyor

Ekonomi Haberleri

Patates, tarlada bile 1.5 liraya ulaşınca, tezgâhta 3.5 lirayı buldu. Zammın büyüğüne ise ürünü deposunda tutup satmayan spekülatörler sebep oldu.

Ürünü geçen yıl para etmeyen üretici bu yıl patates ekim alanlarını daralttı, fiyat arttı. Geçen yıl ürünü 10 kuruşa kadar düşen çiftçi, bu yıl "Cebimiz para gördü" diye sevindi. Tam bu noktada spekülatörler devreye girdi. Piyasadan topladıkları ürünü perakendeciye vermezken, bir de "Üretim az, fiyat daha da artacak" söylentisine sebep oldu. Böyle olunca patates, tarlada 1.5 lirayı, market ve pazarda 3.5 lirayı buldu. Ardından "5 liraya çıkar mı?" tahminleri telaffuz edilmeye başlandı. Patates toptancısı Bülent Akyoldaş, "İhracat oldu, iç pazarda arz azaldı ama asıl neden '4-5 lira olur' diye yayanlar" görüşünü paylaştı. Akyoldaş, tüketiciye bir süre patates almamasını tavsiye ederken, "Birçok toptancı 'daha da artar' diye patatesi satmıyor ve fiyat artıyor. Vatandaş bir süre almasa, yetkililer de ithalat yapılacağına dair haber verirse spekülatör ürünü depodan çıkartır ve fiyatlar hızla düşer" tavsiyesinde bulundu. Pazar esnafı Abdullah Aksoy da "Bu yıl para etmediği için üretici patates ekmek istemedi. Tüccar alım garantisiyle ektirdi. Ama köylüden 30-50 kuruşa alıp bana 2.80 TL'den veriyor. Fiyat normalde yüzde 20 arttıysa piyasayı elinde tutanlar kendi zammını da ekledi ve fiyat hızla yükseldi" dedi.
Patates fiyatı yüzde 300'e varan oranda artarken, fırınlayıp yanında garnitürle satarak bir sektör oluşturan kumpirciler de zam yaptı. Geçen ay 8 lira olan bir kumpir, 10 lira oldu. Tüketiciler tepki gösterirken, "Ama patates fiyatı 3'e katlandı" diye uyardığımızda ise, "O zaman bu zam insaflı olmuş" yorumunu yapıyor. nbsp;
Uğur Küçük/TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...