Ara Güler için ünlülerden Twitter mesajları

Ara Güler için ünlülerden Twitter mesajları

MAGAZİN Haberleri

Sosyal medya gece yarısı ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in öldüğünü duyurdu. Ünlüler twitter'da isyan etti

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, Şişli Memorial Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Uzun süredir böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören Güler, 14 Ocak günü akşam saatlerinde tedavi için hastaneye gitti. Tansiyonundaki düzensizlikten dolayı yoğun bakım servisine alınan Güler'in diyaliz tedavisine bu serviste devam edildiği bildirildi. 3 gündür tedavisi süren Güler'in durumunun iyi olduğu belirtildi.


İşte Twitter'da Ara Güler mesajları
Harun Tekin ?@harun_tekin nbsp;
son gelen bilgilere göre, ne mutlu ki, ara güler yaşıyor.

Mehmet Turgut ?@mehmeturgut nbsp;
Ara Güler'in öldüğü haberini kim çıkardı?

Ferhat Göçer ?@ferhatgocer nbsp;
Ara güler ile ilgili üzücü haberler umarım söylendiği gibi doğru değildir. Büyük sanatçımıza acil şifalar diliyorum



ARA GÜLER KİMDİR?
Ermeni asıllı bir Türk olan Ara Güler, 1928 yılında Beyoğlu'nda dünyaya geliyor. İşte fotoğrafçı denince bir çoğumuzun aklına gelen ilk isim Ara Güler'in hayatı. 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi. 1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.
1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir. Gazeteci Nezih Tavlaş'ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor. Kitabın sonunda Ara Güler ile yapılan bir nehir söyleşi ve aile albümünden fotoğraflar yer alıyor.




Başbakan Erdoğan'ın Ara Güler konuşması
Başbakan Erdoğan, çektiği fotoğraflarla dünyaca ünlenen fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in fotoğrafını çekmişti. Başbakan Erdoğan'ın Ara Güler konuşmasının satır başları şöyle: "Türkiye'nin adını dünyaya duyuranlara şükranlarımı sunuyorum... Geriye dönüp baktığımızda sizlerin yüreğinden gözünden bakıyoruz. Siyaset ile sanat uzak görülüyor. Sabırla üretilen her şey sanattır diyorum. Sanat tutkunun aşkın imbiğinden süzülmesidir. Aşkla çalışan herkes bir sanat icra etmekte... Sanat her zaman ilgi alanımız içerisinde oldu... Dört sanatçımızın da ortak vasfı İstanbul sevdalısı olmalarıdır... İstanbul'u en güzel onlar lanse ettiler. Güzelliği yansıttıkları kadar güzelliğe güzellik katkılar. Biz de siyasetçiler olarak objektiflere en güzel görüntüleri sunmanın gayretinde olduk. Biz objektiflerin ardında olamadık ama önünde olduk olmaya devam ettik. Ara Güler üstadın demesiyle fotoğrafçılık en kolay sanat kolaysa müzik yapmalı... Ama yine Güler ben dikiş makinası ile fotoğraf çekerim diyor... Sıtkı Fırat üstadımız da fotoğrafın önüne göz değil gönlü yerleştirmek mesele diyor... Sizleri sözlerinizden daha ziyade fotoğraflarınız anlatıyor... Sizler tarihe silinmez izler bırakırken bizler de yaptıklarınızdan dersler çıkarıyoruz..."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...