Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye dünyada en fazla nakil yapılan 3. ülke oldu

/ Kaynak: AA
Türkiye dünyada en fazla nakil yapılan 3. ülke oldu

YAŞAM Haberleri  / AA

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Şencan, Türkiye'nin Amerika ve Fransa'dan sonra en fazla nakil yapılan 3. ülke olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, organ bağışının ölümü soluyan bir kişi için yaşam şansı anlamına geldiğini belirterek, birçok kişinin zamanında organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.Bakanlığın Türkiye organ Doku Bilgi Sistemi'ne (TODS) kayıtlı, 21 bin 39 böbrek, 2 bin 86 karaciğer, 431 kalp, 242 pankreas, 41 akciğer, 3 kalp kapakçığı olmak üzere toplam 23 bin 842 hastanın yaşayabilmesi için organ beklediğini ifade eden Şencan, 2013'te 2 bin 891 kornea nakli yapıldığını ve bunlardan 560 korneanın yurt dışından temin edildiğini dile getirdi. Şencan, 2013'te toplam 4 bin 293 hastaya organ nakli gerçekleştirildiğini ve bunların 3 bin 318'inin canlı vericiden temin edildiğini anlattı.Şencan, 2013 itibariyle diyaliz tedavisi gören hasta sayısının 56 bin 205 olduğunu ve aynı yıl 2 bin 943 böbrek nakli yapıldığını belirterek, "Türkiye, Amerika ve Fransa'dan sonra en fazla nakil yapılan 3. ülkedir. İngiltere ve Almanya'dan daha fazla nakil yapılmış olup, nakil olan hastalarımızın bir yıllık sağ kalım oranı yüzde 96'dır. Bu oran, Amerika'da yüzde 97, İspanya'da yüzde 96, İngiltere'de yüzde 95, Fransa'da yüzde 93 ve diğer gelişmiş ülkelerde daha düşüktür" diye konuştu.Geçen yıl için gerçekleştirilen karaciğer nakli sayısının ise bin 248 olduğunu ifade eden Şencan, bu rakamlar ile "Türkiye'nin Amerika, Fransa, Almanya ve İspanya'dan sonra 5. sırada yer aldığını" bildirdi.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...