Kuraklık sofrayı vuracak

Kuraklık sofrayı vuracak

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de yaşanan kuraklık sadece çiftçiyi değil tüketiciyi de vuracak. Meyve-sebzeden et ürünlerine kadar birçok gıdada fiyat artışı gündemde.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, " Normal şartlarda şubat sonunda kadar kar, nisanda da yağmur yağmazsa durum daha kötüye gidebilir." uyarısında bulundu. Gazetemize açıklama yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, Türkiye'nin tarımsal bir kuraklığın etkisi altında olduğunu yağmura bağlı olarak gelişen buğday, arpa, yulaf ve çavdarın kuraklık nedeniyle tarlada yeşeremediğini söyledi. Sadece tahıl ürünlerini değil ayçiçeği, zeytin hatta meyve ve sebzeye kadar birçok ürünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Yetkin, " Normal şartlarda şubat sonunda kadar kar, nisanda da yağmur yağmazsa durum daha kötüye gidebilir" şeklinde konuştu. Bu durumun tüketicinin sofrasını da etkileyeceğinin altını çizen Yetkin, " Buğdayın etkilenmesi hammaddesi buğday olan tüm gıda ürünlere zam demektir" diye konuştu. İbrahim Yetkin, kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında da artış olduğunu bu durumun hayvancılığı da olumsuz etkilediğini kaydederek, et fiyatlarında da dalgalanmalar olabileceğini belirtti. Yetkin, " Kuraklık tohumu etkiler, tohumlar yemleri etkiler. Hayvanların yüzde 70'i yemle beslendiğinden dolayı yem fiyatlarının artışı maliyetleri etkiler. nbsp;Bunların hepsi zincirlemedir" şeklinde konuştu.
Yağmur ve kar yağışının istenen noktaya gelemediğinin altını çizen İbrahim Yetkin, çiftçilere sulamaya ilişkin desteklemeler sağlandığını belirtti. Yetkin, yağmurlama ve damlama sistemiyle özellikle sera ve patates üretimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu işlemlerin rasyonel ve verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Yetkin, bu işlemlere rağmen yine de su potansiyelinin yeterli olmadığını söyledi. Çiftçilerin tohumları ektiğini ve yağış beklediklerini belirten Yetkin, " Kar yağışı olmazsa tahılda yapılabilecek bir şey yok. Kuraklığa dayanıklı sertifikalı tohum kullanılabilinir ancak, bunun için çok geç kalındı" diye konuştu.


Damla PEKER - Türkiye Gazetesi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...