Bir yılda 144 kadın ve çocuk sığınma talebinde bulundu

/ Kaynak: AA
Bir yılda 144 kadın ve çocuk sığınma talebinde bulundu

YAŞAM Haberleri  / AA

2013 yılı raporuna göre, bir yılda 62'si çocuk 144 kişinin sığınma talebinde bulunduğu belirtildi.

Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Sığınmaevi tarafından hazırlanan 2013 yılı raporuna göre, bir yılda 62'si çocuk 144 kişinin sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. Sığınmaevinde 2013 yılı raporuna ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Kardelen Kadın Sığınmaevi Koordinatörü Mukaddes Alataş, kadınların, erkeğin aşkına karşılık vermediğinde, kendi ekmeğini kazanmak veya boşanmak istediğini belirttiğinde yaşam hakkının çoğu zaman elinden alındığını söyledi.

Her gün ortalama üç kadının öldürüldüğünü, "küçük gelin" adı altında çocukların taciz edildiğini savunan Alataş, "Siirt'in Parvari ilçesinde küçük yaşta evlendirilen ve ölümü şüpheli görülen Kader Ertem örneğinde olduğu gibi kadın intiharlarının aslında bir cinayet olduğu görülmeksizin asıl fail olan anne, baba ve eş cezasız kalıyor" dedi.

Alataş, kadın sığınma evlerinin yaygınlaştırılarak özgür yaşam alanlarına dönüştürülmesini hedeflediklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Hazırladığımız 2013 yılı raporuna göre, son bir yılda 806 kadın ve çocuğun başvuruda bulunduğu sığınma evine 82'si kadın, 62'si çocuk 144 kişi ise sığınma talebinde bulundu. Bizler, kadını hiçselleştiren politikalardan vazgeçilmesini, çocuk evliliklerin aslında pedofili olduğu vurgulanarak yasaklanmasını, erkeğe ve aileye verilen cezaların artırılmasını talep ediyoruz."

-Toplantıya kırmızı başlıklı oyuncak bebek getirildi
Sığınma evinde görevli psikolog Eda Erdener ise şiddete maruz kalan kadınların büyük bir kısmının çok çocuklu ailelerden geldiğini ifade ederek, sığınma evinde kalan kadınların yarısının 18 yaşından küçük olduğunu söyledi.

Erdener, çocuk yaşta evliliklerin tercih nedeninin kızların karakterini küçük yaşta iken şekillendirmek olduğunu anlatarak, "Aileler kızların kişiliğinin oluşmadığı bir yaşta gelin alarak onları şekillendirmek istiyorlar. Bu nedenle kişiliği oturmamış, kendini savunamayan kadın şiddette çok daha fazla maruz kalıyor. Sığınma evine başvuranların yüzde 83'ü fiziki, 87'si psikolojik, 54'ü ekonomik, yüzde 50'si de cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor" diye konuştu.

Gazetecilerin, toplantı salonuna getirilen kırmızı başlıklı oyuncak bebeğin getirilmesinin nedenini sorması üzerine Erdener, "Bir arkadaşımız, bir yıldır ağır travma sebebiyle buraya geliyor. Mahkemesi sonuçlandığında bize, 'Beni kurtarın, elinden siz kurtardınız, bu nedenle size kırmızı başlıklı kız hediye etmek istiyorum' diyerek bu bebeği armağan etti. Bu o günden sonra bizim için sembolik değeri yüksek bir hediye oldu. Bu bebek o nedenle burada" yanıtını verdi.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...