Çinlilerden yeni işletim sistemi: China OS

Çinlilerden yeni işletim sistemi: China OS

TEKNOLOJİ Haberleri

Batıda gizlilik ve gözetlenme konusunda olup bitenlerden endişe duyan Çin, yeni güvenlik odaklı mobil platformunu tanıttı.

Chinese Academy of Sciences yardımıyla kurulan Liantong'un geliştirdiği China OS, akıllı ceplerde, tabletlerde, TV kutularında ve diğer ev eşyalarında çalışabiliyor. Liantong, yaptığı açıklamada Çin'in Microsoft, Google ve Apple tarafından oluşturulan monopolden ve onların bilinen güvenlik açıklarınan uzak kalması gerektiğini söyledi. Firma, Windows XP'nin destek süresinin bitişini de dile getirerek yabancı firmalara güvenmenin zor olduğuna değindi. Çin'de devlet daireleri dahil Windows XP'nin kullanım oranı hala oldukça yüksek. China OS, yapılan açıklamaya göre yüksek performanslı doğal uygulamaları, HTML5 ve isteğe bağlı Java Virtual Machine cihazlarını çalıştırabilen bir "tescilli" işletim sistemi olacak. İşletim sistemi çıktığında 100 bin uygulamayı çalıştırabiliyor halde olacak. Liatong, şu an Huawei ve Lenovo gibi üreticilerle ve mobil sağlayıcılarla China OS için bir ekosistem oluşturmak üzere ortaklık kurmaya çalışıyor. İşletim sisteminin HTC One ve Butterfly üzerinde çalışan görüntüleri ise Engadget tarafından yayınlanmış bulunuyor. (chip.com.tr)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...