Atina'dan Türklere Yunanca dayatması

Atina'dan Türklere Yunanca dayatması

GÜNDEM Haberleri

Türk azınlığın tepki gösterdiği '240 İmam Yasası' ile seçilmiş din adamlarının yerine 5 kişilik kurul tarafından atananlar görev yapacak

Yunanistan, Lozan Antlaşmasına rağmen Türk toplumunun dini özgürlüğüne direkt müdahale ederek tartışmalı '240 İmam Yasası'nı uygulamaya koydu. Batı Trakya'daki Türk azınlığa hizmet verecek din öğretmeni ve imamlar seçilerek hizmet veriyordu. Ancak Yunanistan yasa ile din öğretmenleri ile imamların 3'ü Müslüman 5 kişilik bir kurul tarafından atanmasını zorunlu kılıyor. Söz konusu yasaya ek olarak "Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kur'an ve İslamiyeti Yunan dilinde öğretilmesini" öngören düzenleme de yapıldı. Yazılı açıklama yapan ana muhalefet Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRİZA) Milletvekili Hüseyin Zeybek, söz konusu derslerin "seçmeli" olduğunu bildirerek velilerin okul yönetimine vereceği dilekçeyle öğrencilerin bu derslerden muaf tutulabileceğini söyledi. nbsp;Bu arada Yunan devletinin tayin ettiği Batı Trakya Türk azınlığı mensubu 23 din adamı görevlerine başladı. Sözleşmeli olarak işbaşı yapan din öğretmenlerinin 9'u İskeçe, 9'u Rodop ve 5'i Meriç ilinde bulunan devlet ilkokul ve ortaokullarına tayin edildi. Öte yandan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif halkın son derece rahatsız olduğunu belirterek, "Batı Trakya Türk azınlığı, istememesine rağmen bir dayatma ile karşı karşıya. Yasa, azınlığın din özgürlüğüne ve camilerdeki imamlarını belirleme haklarına bir darbe" dedi. Yasa, Batı Trakya'daki Gümülcine ve İskeçe seçilmiş müftülerine bağlı olarak çalışan ve Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu tarafından desteklenen Kur'an kurslarının önünü kesmeyi amaçlıyor. Söz konusu yasa ile 5 kişilik kurul Gümülcine'de görev yapacak 100, İskeçe'de 100 ve Dimetoka'da 40 din görevlisini belirleyecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...