Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Önce piyasayı sarsıyor sonra zam yapıyorlar

Önce piyasayı sarsıyor sonra zam yapıyorlar

Ekonomi Haberleri

Rakamlar, gıda maddelerindeki üretim miktarının talebe yeteceğini gösteriyor. Ancak bazı kesimler piyasaya mal vermiyor ve fiyatlar suni olarak artıyor.

Türkiye'de panik ortamına sebep olmak isteyenlerin, vatandaşın direkt mutfağını hedef aldığı iddia edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in tek tek üretim miktarlarındaki artışa dikkat çektiği nohut, nbsp;mercimek, pirinç gibi ürünlerde bazı spekülatörler 'piyasaya mal vermeyerek' ve 'fiyatlar artacak' söylentisi çıkararak fiyatların şişmesine sebep oluyor. Bir tüccar, "Piyasadan mal çekseniz yapamayacağınız etkiyi, 'zam gelecek' söylentisiyle bir anda yaparsınız" diyerek tehlikeye dikkat çekiyor. Herhangi bir sebep yokken artan sebze-meyve ve bakliyat fiyatlarını yorumlayan hal esnafı, "Fiyatlarda manipülasyon yapılıyor. Önce birisi çıkıp fiyatların artacağını söylüyor. Bu söylenti önce dilden dile yayılıyor. Sonra medyada yayınlanmaya başlıyor. Birinde çıkan haber diğer gazete ve televizyonlarda abartılarak veriliyor. Bazı medya organlarının bu işte payı büyük" ifadesini kullanıyor. Kuru gıda toptancısı Emrah Gürbüz herhangi bir üründeki fiyat artışının diğerlerini de tetiklediğini belirterek; "Fasulyede ihracat artışıyla fiyat arttı. Ama fiyat artışı abartıldı. Diyelim fasulye bu yüzden zamlandı. Peki pirinç, mercimek bulgur gibi ürünler neden artıyor? Hükümetin ithalatta vergiyi kaldırması, fiyatları indirecek" dedi. Hal esnafı Abdullah Aksoy da "Mikrofonu gören temelsiz konuşuyor. Bir kişi bile fiyatların artacağını söylese, artıyor" diye konuşuyor.
"ZAMMA İHTİYAÇ YOK"
Gıda toptancılarından Emrah Gürbüz, "Dünyada fasulye üretimi Mısır'daki olaylar ve Arjantin'deki iç karışıklık sebebiyle azaldı, talep Türkiye'ye döndü. Fasulyede az da olsa arz etkisi var. Ama pirinç, mercimek, bulgura ne oldu? Fiyat artışının tek sebebi haberler" diyor.


BAKAN EKER: Kıtlık da yok ete zam da
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kaos lobisi şimdi de mutfağa, sofraya dadandı. Herhangi bir üründe kıtlık yok. Etin kilosuna 4 lira zam geldiğine dair haberler doğru değil. Bazı bakliyattaki ithalat da sadece piyasayı terbiye maksatlı" dedi. Bakan Eker, "İthalat lobisinden biri söylüyor, hemen o da habere dönüştürülüyor. Birçoğu maksatlı. Herkes birbirini zincirleme etkiliyor. Bu doğru değil. Kuru fasulye geçen yıl 200 bin ton, bu yıl 190 bin ton" dedi. Etin toptan fiyatına 50 kuruş ile 1 lira arasında zam yapıldığını da söyleyen Eker, bunun fiyatları 4 lira artırmayacağını ifade etti.



UĞUR KÜÇÜK/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...