Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yagıtay onadı, Aziz Yıldırım'a hapis yolu gözüktü

Yagıtay onadı, Aziz Yıldırım'a hapis yolu gözüktü

SPOR Haberleri

Yargıtay'ın şike davasında 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararlarını onamasının ardından Aziz Yıldırım 2 yıl 8 ay 7 gün daha hapis yatacak.

Dosya, Yargıtay'dan kurye ile İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştıktan sonra infaz için düğmeye basılacak. İnfaz Savcılığı, karar kendilerine ulaşılır ulaşmaz başkan Yıldırım ve diğer mahkumiyeti onananlar hakkında yakalama kararı çıkarılacak. Hukukçular, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi' kararının sadece Aziz Yıldırım ve Olgun Peker liderliğindeki örgütler yönünden onandığını belirtti. Suçu işledikten sonraki yargılama sürecinde pişmanlık gösterip göstermedikleri nazara alınmadan, mahkumiyet kararları verilmesi sebebiyle 12 kişinin hakkında kurulan mahkumiyet hükümlerinin bozulduğunu belirten hukukçular, dosyanın önümüzdeki hafta yerel mahkemeye ulaşması ardından hem infaz sürecinin hem de İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürecinin başlayacağına dikkat çektiler. nbsp;


AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR: nbsp;
Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kısmi onama, kısmi bozma kararından sonra cezası kesinleşen sanıklar açısından olağan kanun yolları tükendiğinden ve karar şeklen kesinleştiğinden infaz süreci başlayacaktır. Bunun üzerine dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CMK 308. madde kapsamında itiraz yetkisini kullanıp 5. Ceza Dairesi'den kararı kaldırmasını isteyebilir. Yargıtay 5. Ceza Dairesi bu kararı kaldırmazsa dosya itiraz üzerine karar vermek üzere Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilebilir. Fakat bu itiraz hakkını kullanması teamüllerde karşılaştığımız bir durum değildir. Başsavcılık, tebliğnamedeki görüşünün aksine karara itiraz etmesi, o zaman görmediği hukuka aykırılığı şimdi görmesi anlamına gelecektir ki bu da hukuken ve fiilen pek karşılaşılabilen bir durum değildir. Daha sonra dosya İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek, bu mahkeme cezası onanan sanıklar yönünden infaz savcılığına üst yazı ile durumu bildirecek, gereğinin ifasını talep edecektir. İnfaz savcılığı ikili bir tasnif yapma yoluna gidecek, 3 yıl ve altında ceza alan sanıklara tebligat gönderilecek, 10 gün içinde teslim olmaları aksi halde haklarında yakalama kararı çıkarılacağı bildirilecektir. nbsp;


YENİ BİR BELGE GEREKLİ
3 yılın üstünde ceza alan sanıklar hakkında ise direkt yakalama kararı çıkartılacaktır. Bu süreç normalde tebligat hükümleriyle birlikte 2.5-3 ay sürerken kamuoyunun ilgisine mazhar olmuş dosyalarda süreci hızlandırabilmek için memur eliyle tebligat ve dosyaların gönderilme işlemleri yapılmaktadır. Sanıkların ve sanık avukatlarının CMK 308'deki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz yetkisini kullanması talebi dışında, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve yargılamanın yenilenmesine dair olağanüstü kanun yolu hakları da vardır. Bu başvurular infaz sürecini durdurmaz. Ancak talepler kabul edilirse veya CMK madde 312'ye göre tedbiren infazın durdurulmasına karar verilebilir. Yargılanmanın yenilenmesi için CMK madde 311'e göre yeni bir delil veya belgenin ortaya çıkması, karar verilirken dayanılan delillerin sahte olduğunun ortaya çıkması, Anayasa Mahkemesi'nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dair karar vermesi veya İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin bu doğrultuda karar vermesi gibi sınırlı sayıda sebep aranır. Yazılanların aksine 5215 sayılı Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin infazı hakkındaki kanunun 107. maddesine göre, şartla salıvermede adi suçlardan farklı olarak, örgüt kurmak ve yönetmek ya da örgütlü işlenen suçlarda, şartla salıverme süresi 2/3 değil 3/4 olduğundan, Yıldırım hakkındaki 6 yıl 3 aylık hapis cezasına dair mahkumiyetin kesinleşmesi ile tutuklu kaldığı sürenin mahsubu ve 5215 sayılı kanunun 105-A maddesi uyarınca, denetimli serbestlikten de yararlanması halinde 2 yıl 8 ay 7 gün cezaevinde kalacak. (Fotomaç)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...