Başbakan Erdoğan AB'ye 17 Aralık ve Gezi'yi anlatacak

Başbakan Erdoğan AB'ye 17 Aralık ve Gezi'yi anlatacak

GÜNDEM Haberleri

Yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek olan Başbakan Erdoğan'ın çantasında 7 dosya var.Gündemde, 17 Aralık operasyonu ve Gezi Parkı eylemleri de var.

Başbakan Erdoğan, çantasında 7 dosyayla yarın Belçika'nın başkenti Brüksel 'e gidiyor. Erdoğan, üst düzey temaslarının yanı sıra Avrupa'daki gurbetçi işadamları ve vatandaşlarla buluşacak. Gündemde, Türkiye'nin AB üyeliği kadar, 17 Aralık'taki operasyon da olacak.

SCHULZ İLE BULUŞACAK
AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy tarafından ağırlanacak olan Erdoğan, resmi görüşmelerini salı günü yapacak. Erdoğan, Van Rompuy'un yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'la bir araya gelecek.

Başbakan, "Belçika'ya İşgücü Göçünün 50'nci Yıldönümü" dolayısıyla düzenlenen sempozyumunun kapanışında konuşacak. Başbakan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin "Avrupa Buluşması" etkinliğine katılarak gelişmeleri değerlendirecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A DESTEK GÖSTERİLERİ
Belçika başta olmak üzere, çevre ülkelerdeki çok sayıda gurbetçi de özellikle Gezi olayları ve 17 Aralık Operasyonu nedeniyle Başbakan'a destek gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Gurbetçiler, Erdoğan'ı havaalanında konvoy halinde karşılayarak kalacağı Conrad Otel'e götürmeyi planlıyor.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ
Uzun bir bekleyişin ardından hareketlenen AB ile müzakerelerde yeni başlıkların açılması ve bazı kısıtlamaların kaldırılması gündemde. Son olarak 16 Aralık'ta Türkiye ile AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması" imzalanmıştı. Türk vatandaşlarının yaklaşık üç yıl sonra AB ülkelerine vizesiz seyahatini öngören anlaşmalar sırasında Erdoğan, 16 Aralık'ı "milat" olarak nitelemişti. Erdoğan'ın, AB yetkililerinden, Türkiye'ye verilen sözlerin tutulmasını ve yeni engeller çıkarılmamasını isteyeceği belirtiliyor.

RUM KESİMİ'NE MESAJ
Erdoğan'ın gündeminde Kıbrıs da var. Bu yıl sorunun çözümünü hedefleyen Erdoğan, Rumlar'ı üyeliğe alarak sorunun çözümünü geciktiren AB yetkililerine "Rum Kesimi'ne gerekli uyarıları yapın" mesajı verecek.

DERİN OPERASYON UYARISI
Hem Gezi Parkı olayları hem de 17 Aralık'taki derin operasyonla başlayan süreç, AB'de de farklı yorumlara yol açmıştı. Erdoğan, AB'nin kafa karışıklığını gidermeyi hedefliyor. Olayın bir yolsuzluk operasyonunun ötesinde 'darbe girişimi' olduğunu vurgulayan Başbakan, olaydaki çelişkileri AB yetkililerine aktaracak.

YENİ EKONOMİK İMKANLAR
Başbakan, ziyareti sırasında Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik krize bakışı ve Türkiye'nin izlediği strateji konusunda da bilgi verecek. Ekonomik ve ticari işbirliğinde yeni imkânlar konuşulacak.

ORTADOĞU İÇİN TÜRK TEZLERİ
Suriye'deki gelişmeler de masada olacak. 22 Ocak'ta başlaması öngörülen Cenevre 2 Konferansı'ndan beklentiler değerlendirilecek. Türkiye'nin tezlerini ve ülkedeki son gelişmeleri AB yetkililerine aktaracak olan Erdoğan, "Esad'sız çözüm" ve "ateşkes" konularındaki tavrını gösterecek. Başbakan'ın üzerinde duracağı hususlardan biri de Mısır'daki darbe olacak. AB'nin Mısır konusundaki tavrını eleştiren Başbakan'ın, tepkisini bizzat Brüksel'de muhataplarına ileteceği kaydedildi.

AYRIMCI POLİTİKALAR ÖNLENMELİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'da yaşayan gurbetçilere yönelik ayrımcı politikalar, ailelerinden alınan Türk çocuklar ve İslamofobia konularındaki değerlendirmelerini de aktaracak. Bu kapsamda, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Avrupa'daki gurbetçilerin bulundukları yerlerde oy kullanabilmeleri için gerekli ortamın hazırlanması istenecek.

DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI
Terörle mücadele de gündemde olacak. Erdoğan, "çözüm süreci" kapsamında atılan adımlar ve Demokratikleşme Paketi'nde gelinen nokta konusunda AB yetkililerini bilgilendirecek. (Kaynak: Akşam)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...