'TFF Fenerbahçe'ye ceza vermedi ama şike şikedir'

'TFF Fenerbahçe'ye ceza vermedi ama şike şikedir'

SPOR Haberleri

TFF, 'sahaya yansımadı" diye Fenerbahçe'ye ceza vermedi ancak Yargıtay, şikenin sahaya yansıyıp yansımamasının önemli olmadığına hükmetti.

TFF, "Şike sahaya yansımadı" gerekçesiyle Fenerbahçe'yeceza vermedi. Ancak 5. Daire şikenin "Anlaşma" anında başladığını, sahaya yansıyıp yansımamasının önemli olmadığına hükmetti. Yargıtay'ın 5. Dairesi, şike davasıyla ilgili 50 sayfalık karar metninde "Spor nedir? Şike nedir? Sahaya yansımazsa şike olur mu? Transfer şikesi nedir? Kulüp-şahıs ayrımı olur mu?" gibi konulara da açıklık getirdi.
İşte Yargıtay'ın kararındaki o ayrıntılar:
1 - EL SIKIŞINCA ŞİKE OLUR
Fenerbahçe'nin hukukçularının taleplerinin başında şike-teşvik primi anlaşmasının sahaya yansıyıp yansımadığı hususunda bilirkişi incelemesi yaptırılması geliyordu. Hatta Aykut Kocaman, Cüneyt Tanman gibi tarafsız futbol adamlarından bir heyetin kurulmasını istemişti. TFF de şahıslara ceza verirken, şike sahaya yansımadığı için kulüplere cezaya gerek görmemişti. Yargıtay ise şike ve teşvik primi anlaşmasının sahaya yansımış olup olmadığının bir öneminin bulunmadığına hükmetti. Şike, anlaşmanın yapıldığı anda başlıyor, kazanç veya sair menfaat temin edildiği anda sona eriyor. Teşvik priminde ise vaatte bulunmak bile suç için yetiyor.

2 - SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ Mİ?
Yargıtay kararına göre, Aziz Yıldırım, suç örgütü lideri. Örgütün üyeleri ise Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, Ali Yıldırım, Ali Kıratlı, Cemil Turan, Doğan Ercan, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Sami Dinç ve Yusuf Turanlı. Yıldırım'ın suç örgütü dikey bir yapılanmaya sahip.

3 - SPOR: BARIŞ-KARDEŞLİK
Danıştay, şike kararında sporun tanımını da yapıyor: Sporun temel gayesi insanın beden ve ruh sağlığını geliştirerek iradesini güçlü kılmak ve toplumda barış, kardeşlik ve dayanışma duygusunu yaygın hale getirmek.

4 - KULÜP-ŞAHIS AYRIMI
Aziz Yıldırım'ın temel savlarından biri "Burada Aziz Yıldırım değil, F.Bahçe yargılanıyor" ifadesiydi. Yargıtay ise kulüp-şahıs ayrımı yaptı. Dava konusu somut olayda yargılananların futbol kulüpleri olmayıp, kulüplerde yöneticilik yapan, futbol oynayan, yetkili ya da yetkisiz futbolcu temsilciliği yapan vb. kişiler olduğu vurgusu karara işlendi.

5 - DOSYANIN DELİLİ İTİRAF
Yargıtay, İbrahim Akın, İskender Alın ve Şekip Mosturoğlu'nun Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadeleri, itiraf olarak kabul etti. Mosturoğlu'nun ifadesinin yanı sıra Aziz Yıldırım'ın tapelerdeki konuşmaları kabul etmesi de diğer deliller arasında yer aldı.

6 - MESLEKLERİ TOTOCULUK
Türk futbolunda "Totocuların" varlığı her zaman biliniyordu. Şike davasıyla birlikte Totoculuk bir meslek haline geldi. Yargıtay, kararında "Örgüt üyesi sanıkların bazılarının şike veya teşvik primi girişimleri yoluyla geçimlerini temin ettikleri" ifadesiyle totoculuğu bir geçim kaynağı olarak kayda geçti.

7 - TRANSFER DE ŞİKEDİR
TFF'nin belirlediği tarihler dışında sözleşmesi devam eden futbolcularla transfer görüşmesi yapmak şike sayıldı. Kulübünden yazılı bir izin alınmadan, futbolcuyla transferi amacı ile hem de o futbolcunun oynadığı kulüple yapılacak bir maç öncesinde transfer görüşmesi yapılması, yazılı izin alınmış olsa bile transfer görüşmesi yapılan oyuncunun bu maçta kötü oynamasının istenmesi, transfer amaçlı şike suçu olarak tanımlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...