Kızılırmak da kuraklıktan nasibini aldı

Kızılırmak da kuraklıktan nasibini aldı

YAŞAM Haberleri

Türkiye genelinde yağışların yeterli seviyede olmaması, üzerinde 8 baraj bulunan Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın debisini olumsuz etkiledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kızılırmak'ın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde Ocak 2013'te yapılan anlık ölçümlerde, ırmağın debisi, saniyede 30.1 metreküp olarak ölçülmüştü. Aynı mevkide önceki gün yapılan anlık ölçümde ise debi, 4.289 metreküp olarak tespit edildi. Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde Ocak 2013'te gerçekleştirilen anlık ölçümlerde 40.7 metreküp olarak belirlenen debi, bu yılın aynı döneminde 6.4 nbsp;metreküp olarak ölçüldü.İki mevkide yapılan ölçümlerde debinin bir önceki yıla göre yaklaşık 7 kat azaldığı görüldü. nbsp;
Uzun yıllar ortalaması
Dikmencik mevkinde 2000 yılından bu yana yapılan ölçümlerde yıllık ortalama debi 25.28 metreküp, Söğütlühan mevkinde ise 1964'ten itibaren yapılan ölçümlerde yıllık ortalama debi 36.98 metreküp olarak belirlenmişti. DSİ ekiplerinin Dikmencik ve Söğütlühan mevkilerinde önceki gün yaptıkları anlık ölçümlerde, debinin uzun yıllar ortalamasının da çok altında kaldığı görüldü.Kızılırmak'ın debisindeki azalma, 18 kemerli tarihi Eğri Köprü, Kızılırmak Köprüsü ve Kesik Köprü'de de gözle görülüyor. Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğan Kızılırmak, bin 355 kilometre uzunluğa sahip. Özellikle ilkbahar mevsiminde yağışlar ve kar sularının etkisiyle taşma noktasına gelen, çok geniş bir yatağa ve düzensiz bir rejime sahip Kızılırmak üzerinde, Sarıoğlan, Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...