Menderes idam edilince okulunu ateşe vermişti

Menderes idam edilince okulunu ateşe vermişti

GÜNDEM Haberleri

Adnan Menderes idam edildiğinde bir tek kepenk kapatan bile olmamıştı. Aytunç Altındal çok üzüldü. İş başa düşmüştü. Okuduğu Kabataş Lisesi'ni ateşe verdi.

İki ay önce vefat eden ünlü "Batı Bilimci-Oksidentalist", düşünür ve yazar Aytunç Altındal için, Avrupa Stratejik Araştırmaları Merkezi (ASAM)da nbsp;özel bir anma programı düzenlendi. Altındal'ın ailesi, akrabaları ve arkadaşlarının yoğun olarak katıldığı törende, dostları ünlü yazarla ilgili anılarını paylaştı. Çok sayıda akademisyenin katıldığı anma programı Kur'an tilaveti ile başladı. Daha sonra Altındal'ın ilginç hayat hikâyesinden kesitler sunuldu. 1945 İstanbul doğumlu olan Altındal'ın, asker kökenli ve varlıklı bir aileden geldiği ve babasının Enver Paşa'ya lojistik destek sağlayan bir Osmanlı paşası olduğu vurgulandı. Prof. Anıl Çeçen, Prof. Hasan Köni ve Prof. Mahir Kaynak, programa telefonla bağlanıp, Aytunç Altındal ile ilgili anılarını ve gözlemlerini nakletti. nbsp;Kızları, kardeşleri ve öğrencileri ünlü yazarın "Çok özel yetenekleri" olduğunu vurgularken, daha 6 yaşındayken özel bir okulda, özel bir eğitime alındığını, Çerkez geleneklerine göre at binmeyi, silah kullanmayı öğrendiğini ve sahip olduğu yetenekleri geliştirdiğini anlattı.
Konuşmacılar ünlü yazarın hiç bilinmeyen ilginç yanlarını da ilk kez paylaştı:
"Diyarbakır'da bir kolejde eğitim gördü. 11 yaşındayken ibadete başladı. Her seherde dua etmeyi o yıllarda öğrendi. Tasavvufa merak sardı. Ve iyi bir Melami olarak yetişti. İnsanlara yardım etmeyi sever, bir elin verdiğini öbür el bilmeyecek düsturunu benimsediği için, yardım çalışmalarını hep gizlerdi… Her Ramazan'da 15 gün Fatih civarında itikafa girerdi"
"Aslında hiperaktif bir çocuktu. Ama zaman zaman ve aniden içine kapanır, günlerce tek noktaya bakarak, adeta inlerdi. Bir trans hali yaşadığı aşikârdı. Farklı bir çocuktu."
"Yalnız memleketi için düşünen, yalnız memleketi için çalışan gerçek bir vatanseverdi. Türkiye'nin belki de ilk ve tek Batı Bilimcisi-Oksidentalisti idi. Kendini SIR KAPILARI'NI AÇMAYA adadı. Tam bir Sır Kapıları çilingiriydi. Birçok doğu ve batı dillerini öğrendi. Hitit yazılarını bile okuyabilecek kadar derin bir dil bilgisine sahipti."
"Menderes asılarak idam edildiğinde, halk büyük bir tepkisizlik örneği göstermiş, bir tek kepenk bile kapanmamıştı. O dönemde belki de tek ve en etkili tepki Aytunç Altındal'dan gelmiş, okuduğu Kabataş Lisesi'ni ateşe vermişti. Daha sonra tutuklanıp Sirkeci'deki polis merkezinde işkence görmüş ve bir böbreğini kaybetmişti."

ALTINDAL'DAN BİR ANI:
IMF, borcu kapatmanıza nbsp;izin vermez

Aytunç Altındal Refahyol Hükümeti döneminde yaşadığı bir olayı öğrencilerine nakletmişti. Bu bilgi, öğrencileri tarafından, anma töreninde paylaşıldı: "O dönemde, Aytunç Altındal bazı devlet görevlerinde de bulundu. Erbakan'ın ekonomiden sorumlu bakanı, bir gün Altındal'ı aradı: 'Aytunç Bey… IMF'ye olan borcumuzu kapatacağız. Son kalan borcumuzu bloke ettik, hazır bekletiyoruz. Borcu kapatmak üzere Amerika'ya gidecek heyette siz de varsınız' dedi.
Aytunç Altındal uçakta, bakan beyi uyardı: "İşinize karışmak gibi olmasın ama, IMF borcu kapatmanıza izin vermez…" nbsp;
Bakan o an bunu pek de anlamamıştı.
IMF merkezinde Başkan ve Türk heyeti bir masa etrafında toplantı. Aytunç Altındal tercümanlık yapıyordu: "Türk hükümeti borcunu kapatmak istiyor. Bakan bey paranın hazır olduğunu söylüyor" dedi. IMF başkanı güldü ve nbsp;"İyi ama, sizin borcu kapatacak paranız yok ki?" dedi. Bakan hemen Ankara'yı aradı. Gerçekten de bloke edilen 5 milyar dolar, başka bir bakan tarafından çeşitli ihtiyaçlara 2 saat içinde dağıtılmış ve bitirilmişti…"

nbsp;Menderes idam edilince okulunu ateşe vermişti
AYTUNÇ ALTINDAL İÇİN KUR'AN DA OKUTULDU
ASAM Başkanı Şaban Gülbahar ve ASAM yöneticilerinden Halil Şıvgın'ın organize ettiği "Aytunç Altındal'ı Anma Toplantısı" Kur'an tilaveti ile başladı, dualarla devam etti. Ailesi, dostları, arkadaşları ve öğrencileri ünlü yazar ve düşünürü çeşitli yönleriyle anlattı...

nbsp;Menderes idam edilince okulunu ateşe vermişti
Altındal'ı, kardeşi Şivezat Hanım da anlattı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...