Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor

Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor

Ekonomi Haberleri

Trafikteki 17 milyon 734 bin aracın 3,8 milyonu muayenesiz dolaşıyor. Sebebi ise vergi borçları ve yüksek muayene ücretleri.

Vergi borcu ve yüksek muayene ücretleri sebebiyle trafikte bulunan 17 milyon 800 bin aracın 3,8 milyonu muayenesiz dolaşıyor. Bunun en büyük sebebi vergi borcu ve muayene ücretlerinin yüksek oluşu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, "Yetkili kuruluş tarafından şoför esnafından talep edilen muayene ücretleri çok yüksek. Şoför esnafı zaten yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşadığı için iki yakasını bir araya getiremiyor. Bunun içinde çoğu zaman vergi borcunu dahi ödeyemiyor. Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Muayene için cebinde şoförün parası dahi olsa vergi borcu olduğu için muayenesi yapılamıyor. Hem vergi yüksekliği hem de muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle şuan trafikte her 5 araçtan 1'si muayenesiz dolaşmaktadır. Bu fiyatlar vatandaşın ödeyeceği gücü oranında olmalıdır. Çünkü fiyatlar belirlenirken mutlaka halkın geliri ile orantılı olmalıdır" dedi.Yapılan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammından sonra araç sahiplerinin işi biraz daha zorlaştı. Yüzde 3.93 oranında artırılan MTV, geçmişten kalan ve ödenmeyen trafik cezaları, muayene ücretlerini yüksekliği bu oranın 2014 yılında daha da çok artmasına sebebiyet verebilir. Üstelik araçlarını kullanmayanlar da ciddi cezalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. 31 ekim 2013' e kadar uygulanan trafik cezalarında faiz indirimi ise sona erdi. Şimdi ise araç sahiplerinin gözü de Torba Yasa'da. Vergi ve faiz cezası olanlar yeniden yapılandırılma bekliyor.

"Garajdaki araca ceza uygun değil"
Fenni muayenesi süresini geçiren araçlara aylık yüzde 5 oranında ceza kesildiğini de anlatan Palandöken, "Bu tutar yıllık yüzde 60'ı buluyor. Yıllık enflasyonun yüzde 7,40'lara düştüğü, yıllık faizin yüzde 6'lara düştüğü bir dönemde bu ceza insafsızlıktır. Geçici görevle yurt dışına giden çok sayıda vatandaş otomobilini garaja kapatıyor. Bu süre zarfında araçlar da kullanılmıyor. Vatandaş, aracını garaja çekmiş ve hiç kullanmamış. Ancak, garajdaki otomobile trafik sigortasını yaptırmadı diye aylık yüzde 5 ceza işliyor. Bu kabul edilebilir bir uygulama değil" ifadesini kullandı.

nbsp;Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor
Gelmiş geçmiş en hızlı Subaru
Subaru yeni WRX STI'ı Detroit'te düzenlenen 2014 Kuzey Amerika Uluslararası Auto Show'da (NAIAS) görücüye çıkardı. Temel WRX modellerinden bazı özellikler ile farklılaşan WRX STI; motor sporlarına uygun 305 HP gücünde, 2.5 litrelik Boxer turbo motoru, özel süspansiyon yapısı ve çok modlu DCCD (Sürücü Kontrol Merkezi Diferansiyeli) ile hayranlarına daha fazlasını sunuyor.. WRX serisinin en üst modeli olan yeni WRX STI, Nisan ayından itibaren WR mavisi renkli, altın kaplamalı BBS® alüminyum jantlara sahip 1000 adetlik sınırlı Lansman Serisi olarak satışa sunulacak. nbsp;

nbsp;Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor
ZIRHLI AUDİ, EL BOMBASINDAN KORUYOR
Audi, dünyada birçok devlet başkanı, kraliyet ailesi ve üst düzey yöneticinin tercihi olan zırhlı A8 Long'u yeniledi. A8 L Security, sivil zırhlı araçlar için verilen VR7 sertifikasına da sahip. Bu sertifika, zırhlı sivil araçların, NATO standartlarında birçok silaha karşı güvenlik sağlamasını gerektiriyor. El bombasına karşı bile koruma sağlayan bu A8 deki opsiyonel yangın söndürme sistemi de, herhangi bir yangın karşısında devreye giriyor ve yangın söndürücüler otomatik olarak motordaki veya yakıt deposundaki alevleri söndürebiliyor. A8 L Security'nin lastikleri de özel olarak tasarlandı. Lastik patladığında bile, araç azami saatte 80 kilometre hızla yoluna devam edebiliyor. A8 L Security 4.0 lt TFSI ve W12 FSI olmak üzere iki motor seçeneği ile satışa sunuluyor.. 4.0 litre hacimli motor seçeneği, 435 HP güce sahip. Bu model 0'dan 100 km/s hıza 7.5 saniyede ulaşabiliyor. 500 HP gücündeki 12 silindirli W12 FSI versiyonu 0'dan 100 km/s hıza 7.1 saniyede erişebiliyor.

nbsp;Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor
ESKİŞEHİR'DEN YERLİ OTOMOBİL
Eskişehir'deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulan bir firma, 15 farklı üniversiteden 30'dan fazla akademisyenle birlikte yürüttüğü çalışmayla Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobilini 2017 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor. BEGLER AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Projeleri Sorumlusu Melih Yıldız bir elektronik firmasında çalışırken iki yıl önce Eskişehir'de önemli bir otomotiv firmasıyla iş birliği yapmaya karar verdiklerini belirterek, bu sırada TÜBİTAK tarafından elektrikli otomobil çağrısının yapıldığını kaydetti.
Bunun üzerine 2013 yılının mayıs ayında firmalarını kurduklarını ifade eden Yıldız: "Bu otomobili hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin bir markası olarak Uluslararası pazara sunmayı hedefledik. Bu araç Türkiye'nin otomobilidir. Aracımız iyi bir menzile sahip. Otomobil tam şarjla 160 kilometre yol kat edebiliyor." dedi.

MERCEDES'İN INSTAGRAM'INDA BİR TÜRK
Mercedes Benz'in ortalama 570 bin takipçiye ulaşan instagram hesabında sadece özel tasarım fotoğrafları yayınlayan Mercedes Benz, nbsp;bir ilki gerçekleştirerek instagram hesabından dizaynı tamamen "Türk Tasarımcı"ya ait aracının fotoğrafını yayınladı. Mercedes'in hesabında yer verdiği tasarımcı Türkiye'nin ve dünyanın en önemli isimlerine özel araç dizayn eden Erbakan Malkoç. Fabrika çıkışı araçları baştan oluşturarak 1992 yılından bu yana otomotiv sektörüne yeni bir soluk getiren Dizayn Vip Yönetim Kurulu Başkanı Erbakan Malkoç, üst segment araçları ile dünyanın dikkatini çekmeye de devam ediyor. Mercedes'in de dikkatini çeken Malkoç'un tasarladığı aracın fotoğrafı ise ortalama 41 bin takipçi tarafından beğenildi.

LASTİKLER nbsp;TÜRKİYE'DEN
Dünya Motor Sporları Konseyinin onayı ile FIA ve İtalyan lastik devi Pirelli, lastik tedarikçiliği anlaşmasını yeniledi. nbsp;Pirelli, Şampiyonların Fabrikası İzmit'te ürettiği lastiklerle Formula 1 takımlarına üç sezon boyunca lastik sağlayacak.


SEAT Leon ST şimdi 4 çekiyor
Elektronik olarak kontrol edilen dört çeker sisteminin en yeni nesliyle donatılmış olan Leon ST 4Drive, 1.6 TDI motoru ile 105 HP güç üretirken, ortalama 4,5 litre yakıt tüketiyor. Full-LED farların yanısıra modern bilgi-eğlence sistemleri ve geniş donanım seçeneklerine sahip Leon ST 4Drive, Türkiye'de 2014'ün ikinci yarısında satışa sunulacak.

nbsp;Trafikteki her 5 araçtan 1'i muayenesiz dolaşıyor

HAFTANIN OTOMOBİLİ
CITROEN C4 PICASSO
Fiyatı: 81.400 TL'den başlıyor
7 kişilik (90.800 TL)

ARTILARI
gt; Citroen C4 Grand Picasso'yu test ettim bu hafta sizler için. Hem de uzun bir yolculuğa çıktık kendisiyle. 7 kişilik Picasso iç mekândaki genişliğiyle evin salonunda oturuyormuş hissi veriyor. Özellikle arkada yolculuk edenler için araç çok rahat. Aracımız biraz büyük, ama sürücü koltuğunda otururken özellikle de uzun yolda sürücüyü hiç yormuyor. İstanbul'dan Sinop'a ve Sinop'tan İstanbul'a 2 gün içinde seyahat ettiğim Picasso, uzun yol ve kalabalık aileler için ideal bir otomobil. Malzeme kalitesi ve konfor açısından da tatmin edici. Cam tavan zaten yüksek olan iç kabini daha da keyifli yapıyor. Gece yıldızları seyrederek gitmek güzel. Arka koltuklardaki detaylar, saklama gözlerinin fazlalığı, priz çıkışı gibi detaylar aracın yaşam fonksiyonlarını artırıyor.

gt; nbsp;EKSİLERİ
Otomatik şanzıman, vites değiştirirken aracın içinde bunu fazla hissediyorsunuz. Ani sürat artışı ve azalmalarında bu sorun daha da göze batıyor. Ön konsoldaki medya kontrol paneli biraz karmaşık. Alışmak ve araç kullanırken hâkim olabilmek zaman alıyor. Araç sert virajlarda savrulabiliyor, sedan bir otomobile göre biraz daha dikkatli kullanmak lazım.

Teknik özellikleri
1.6 litre dizel, otomatik şanzıman. nbsp;5 kişilik olan Picasso 2 donanım seviyesiyle satılırken, 7 kişilik olan Picasso ise tek donanım seçeneğine sahip ve fiyatı en yüksek olan Picasso. nbsp;

Öne çıkan rakipleri:
Renault Grand Scenic, Ford Grand C-Max, Toyota Verso, Peugeot 5008


SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

BURCU ÇETİNKAYA/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...