Cenevre-2 konferansının detayları belli oldu

/ Kaynak: AA
Cenevre-2 konferansının detayları belli oldu

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'nin kaderini çizecek Cenevre-2 Konferansı'nın gerçekleştirileceği "Montrö Sarayı", 1936 Boğazlar Sözleşmesi'nin görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı.

İsviçre'nin Montrö kentinde 22 Ocak'ta başlayacak Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı'nın yapılacağı ve otel olarak kullanılan Montrö Sarayı, konferansın katılımcılarını ağırlamaya hazırlanıyor. Suriye'deki krize çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı'nın 30 Haziran 2012'deki gibi Cenevre'de düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak Cenevre'de aynı tarihlere denk gelen bazı uluslararası toplantılar dolayısıyla yaşanan lojistik sorunlar nedeniyle konferansın ilk günkü geniş katılımlı bölümünün Montrö'de yapılması kararlaştırıldı. Konferansa yaklaşık 40 ülke ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan heyetlerin katılması bekleniyor.


Cenevre Gölü kıyısında ve Alp Dağları'nın eteklerinde bulunan İsviçre'nin en büyük otellerinden 235 odalı Montrö Sarayı, 1936'da imzalanan Montrö Sözleşmesi'nin görüşmelerine de ev sahipliği yapmıştı. nbsp;
İsviçre kültürel eserler listesinde bulunan ve sarı dış cephe rengiyle dışarıdan da görenlerin büyük ilgisini çeken saray, 19 Mart 1906 yılında açılmış ve birçok önemli uluslararası toplantıya da ev sahipliği yapmıştı.


Türkiye için tarihi önemi var:
Türkiye için "boğazlar rejimini" değiştirecek olan ve İstanbul Boğazı ile Çanakkale Boğazı üzerinde egemenlik haklarını tanıyan Montrö Boğazlar Konferansı da 22 Haziran 1936'da Montrö Sarayı'nda toplanmıştı. İki ay süren toplantıların ardından 20 Temmuz 1936'da imzalanan "Montrö Boğazlar Sözleşmesi" ile 1923 yılında imzalanan "Boğazlar Sözleşmesi" sona ermiş, Türkiye'nin boğazlar üzerindeki kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye geçmişti.

Montrö şehri detayları:

Toplantının düzenleneceği Montrö şehrinde de son hazırlıklar yapılıyor. Otellerin tamamen dolu olacağı öngörülen 22 Ocak tarihi öncesinde şehir hareketli günler geçiriyor.
Uluslararası Montrö Caz Festivali ile ünlü olan şehir, tarihi anıtları, şatoları, doğal güzellikleri ve müzeleriyle de turistlerin büyük ilgisini çekiyor. nbsp;
"İsviçre'nin en çok ziyaret edilen tarihi anıtı" olarak gösterilen Chillon Şatosu, konferansın düzenleneceği otelin 3 kilometre uzağında ve Cenevre Gölü'nün doğu kıyısında yer alıyor.
Britanyalı rock grubu Queen'in solisti Freddie Mercury'nin ünlü heykeli de Montrö'de Cenevre Gölü kıyısında bulunuyor.
Diğer taraftan şehir, Alp Dağları'ndan gelen kar suyunun göle ulaşmasını sağlayan su kanalları, teleferikleri, Cenevre Gölü manzarası ve tarihi şatolarıyla Suriye'de yaşananlara çok uzak bir görüntü çiziyor.
Montrö şehrinde 22 Ocak'ta davetli ülke ve uluslararası kuruluşların katılımıyla başlayacak konferans, verilecek bir günlük aranın ardından 24 Ocak'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi başkanlığında Suriyeli tarafların müzakereleriyle devam edecek.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...