Denize mandalina attılar!

/ Kaynak: AA
Denize mandalina attılar!

YAŞAM Haberleri  / AA

Edremit Körfezi'nde üreticinin satamadığı için denize döktüğü mandalinalar, lodosun etkisiyle 5 kilometrelik sahili kapladı

Edremit Körfezi'nde üreticinin satamadığı için denize döktüğü mandalinalar, lodosun etkisiyle Zeytinli ve Akçay beldelerinin arasındaki 5 kilometrelik sahile vurdu. Edremit'in Zeytinli beldesi Dalyan mevkisi ile Akçay beldesi sahilinde yürüyüşe çıkan vatandaşlar, kilometrelerce uzunluğundaki kumsalı kaplayan mandalinalarla karşılaştı. Vatandaşlar, durumu ilgili beldelerin belediyelerine haber verdi. Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit, Havran, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç'te yaklaşık 780 bin mandalina ağacı bulunduğunu söyledi. Bölge üreticilerinin, satamadıkları ellerinde kalan mandalinaları denize döktüğünü ifade eden Diker, şunları kaydetti: "Bölgede bu yıl mandalina üretimi oldukça iyi ve kaliteliydi. Ancak ülkemizde bu işin pazarlanmasında yaşanan sıkıntılardan dolayı maalesef üreticinin mandalinaları elinde kaldı. Mandalina üreticisi, satabildiğini satmış gerisini ağacın dalında bırakmış ve bir kısmı da yerde adeta bir döşek gibi serili yatıyor. Üretici şimdi bu malını orada bırakamaz. Bırakırsa mandalinanın içerisindeki ve kabuğundaki potasyum fazlalığı da ağaca zarar verir. Dolayısıyla yerdeki mandalina asitlenme yapar. Mecburen mandalinaları ağaçların dibinden toplayıp bir yere atması lazım. Zeytinli'nin Dalyan Mahallesi ile Akçay kordonunda yaklaşık 5 kilometrelik bir sahada her taraf mandalina içerisinde. Belli ki üretici bunu denize dökmüş." Diker, dökülen mandalinalar balıklar tarafından yenmediği için hepsinin sahile vurduğunu vurgulayarak, "5 kilometrelik sahil şeridi adeta bir mandalina tarlası gibi sapsarı. Bu hakikaten bu ülkenin ürettiği değerleri açısından çok vahim bir durum. Bu ürün, tüketen insanlarla buluşturulsa, ülkedeki insanların boğazından geçseydi çok daha güzel olacaktı" dedi. Havranlı mandalina üreticisi Ümit Bölükbaşı da "10 yıldan beri ürünün dalındaki fiyatı 30 kuruş. Kesim masrafı olarak kilogramda 10 kuruş gidiyor. Masraflarımızı kurtarmıyor, ürünlerimiz dalında kalıyor, çürüyor, dökülüyor, en son denize kadar gidiyor. Bu mandalina satılsa, devletimiz yardım etse, ihracat olsa, tüketiciye daha ucuz gitse çok daha iyi olacak" diye konuştu.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...