Mevlüt Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi, işte o açıklamalar

/ Kaynak: AA
Mevlüt Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi, işte o açıklamalar

Politika Haberleri  / AA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu işte detaylar...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, meclise gelen Hakimler ve savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesinin Kopenhag kriterlerini tamamen karşıladığını belirterek, "Ama AB'nin böyle bir kurumu olmadığı için, karşılaştırılması gereken şeyler üye ülkelerdeki uygulamalardır" dedi.AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, A Haber Televizyon kanalında katıldığı programda günedemdeki konular ve Başbakan'nın Brükesel'e ziyaretini değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'e yapacağı ziyaretin anlam ve önemine değinen Çavuşoğlu, "Başbakan bu yıl başında 2014 yılın AB yıl olacağını deklere etti. 2013 Türkiye ve AB ilişkilerinin yeniden poizitif ivme kazandığı bir yıldı. Mesela ilerleme raporu çok daha pozitifti ve yapıcı eleştiriler içeriyordu ama Türkiye'de olup bitenleri olduğu gibi kabul eden ve tarafız bir şeklide aktaran bir rapor oldu biz de bundan memnuniyet duyduk hatta burada günah çıkarmada vardı. Fasılların açılmamasının sebebi olarak, AB üyesi ülkeler arasındaki anlaşmazlık olduğunu söyledi ve adeta bir günah çıkardı. Arkasından vize serbestliği ve geri kabul anlaşmasının imzallanması da yeni bir pozitif bir ortam oluşturdu" şeklinde konuştu.Çavuşoğlu, AB ziyaretlerinin asıl amacının verilecek mesajların olduğunu ve açılacak her şeyin baştan sona konuşacaklarını ifade ederek, Avrupalı muhataplarından beklentilerini dile getireceklerini ve bugüne kadar aksayan sorunların tekrar rayına girmesi için neler yapılması gerektiğini de karşılıklı konuşacaklarını belirtti.

-"Kopenhag kriterilerine zaten uyuyoruz"

AK Parti iktidarı döneminde son 11 yılda ciddi reformlar yapıldığını dile getiren Çavuşoğlu, Avrupalıların öne sürdüğü Kopenhag kriterlerine inandıklarını ve bugüne kadar yapılan reformların amacının da bu yönde olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar yaptığımız reformlar ve reformların uygulanması konusuda ama o sebepten ama bu sebepten aksamalar da oluyor. Mesela HSYK'nın bugün içine düştüğü durumunun sebeplerinden bir tanesi 2010 yılında anayasanın mahkemesinin bizim eferanduma götürdüğümüz anayasa paketinde 1 kişi 1 oy diyordu paket. Yani HSYK seçiminde her oy verecek kişi bir kişiye oy verebiliyor. O zaman tüm yargının içindeki her kesimi temsil edecek bir yapı olacaktı ama CHP YARSAV sebebiyle bunu kazanan tek liste olursa tamamını kazanırız arzusuyla Anayasa Mahkemesine götürdü ve Anayasa Mahkesmesi bunu iptal etti. Bu sefer CHP'de istediğini alamadı. Oradan tek bir çeşit yapılanma oldu ve bugün sıkıntılardan bir tanesi de budur. Şimdi bunun değişmesi gerekiyor ve tekrar bir kişi bir oy sistemi geri geliyor burada."

-"AB ile açık açık konuaşacağız"-

Bakan Çavuşoğlu, 2013'te AB yolundan oluşturulan pozitif havayı devam ettirmek gerektiğini ve iki tarafa da bunun için yükümlülük ve sorumluluklar düştüğünü ve herkes üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin reformları yapamsı ve reformlara devam etmesi ve AB'nin de karşılıklı adımları atması gerektiğini söyledi.
Acil açılması gereken fasılların olduğuna değinen Çavuşoğlu, bu fasılların 22. ve 23. fasıllar olduğunu anlattı. Çavuşoğlu şunları kaydetti:
"Adalet, yargı ve güvenlikle ilgili fasıllar var. Hem bu fasılların içeriği ile ilgili eleştiriler yapıyorsunuz hem de bu iki faslın açılmasını engelliyorusunuz. Özellikle geri kabul ve vize serbestliğinin iyi işleyebilmesi lazım. 24. faslın mutlaka açılması lazım. Bunu yapmadığımız sürece bu iki anlaşama iyi işleyemez. Diğer taraftan ekonomi ve parasal konular Fransa tarafından bloke edilmiş. Bunun açılamamsı için herhangi bir sebep yok." nbsp;

-"Yunanistan'dan umutluyum"-

"Yunanistan'nın dönem başkanlığından umutluyum" diyen Çavuşoğlu, Yunanistan'ın sürecin başından beri Türkiye'nin üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. nbsp;Yunanistan'nın başkanlık fırsatını göstermesi gerektiğini belirten Çavuoğlu, şöyle devam etti:
"Şimdi elindeki dönem başkanı fırsatını göstermesi lazım. Daha önce İspanya kendi yetkisini kullanarak nasıl kendi başkanlık döneminde bir fasıl açtığını çok iyi biliyoruz. Biz dönem başkanının, konseyin ve komisyonun ve parlamentonun yetkilerini de çok iyi biliyoruz. En az bir faslın açılmasını bekliyorum ama iki fasıl açılırsa da çok güzel olur bu biraz da Fransa'ya bağlı. Onların şuanda bloke ettiği bazı fasıllar üzerindeki blokajlarını kaldırırlarsa ve inşallah Hollande böyle müjdeyle de gelir Türkiye'ye. Beklenitiyi yükseltmek için söylemiyorum ama bizim de beklentilerimiz var ve kendilerine de iletiyoruz." nbsp;

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK yasasını reddetme ihtimalini değerlendirirken, şunları aktardı:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın HSYK yasası ile ilgili tutumuna yorum yapmamız doğru olmaz. Yasayla ilgili tasarrufunda bizim herhangi yorum yapmamız doğru olmaz. Tamamen o yasanın değerlendirmesini kendisi yapacak ve kararı kendisi verecektir. O yüzden şu beklenti içinde oluruz, böyle olur dememiz doğru değil. Biz elbette yasama ve yürütme olarak gönderdiğimiz bir yasanın onaylanmasını arzu ederiz."

-"Dezenformasyon ve tek taraflı bilgi aktarımı var"

Çavuşoğlu, HSYK ve 17 Aralık'tan bu yana gelişmelerin Başbakan'a sorulabileceğini ifade ederek, "Türkiye'deki son gelişmeler elbette bizim tarafımızdan olmasa da karşı taraftan gündeme gelebilir ve Başbakan Erdoğan olan bitenleri her zamanki açık sözlülüğüyle AB'deki muhtaplarımıza ve dostlarımıza elbette söyleyecektir. Esas problem ciddi bir dezenformasyon var. Muhalefetin son yıllardaki tutumu hep Türkiye'yi kötülemek ve şikayet etmek.17 Aralık'tan bu yana gelişmelerle ilgili tek taraflı bilgiler gidiyor" diye konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...