İcra tehdidi, tahsilat yöntemi oldu

İcra tehdidi, tahsilat yöntemi oldu

Ekonomi Haberleri

Bazı hukuk büroları "Evde olmasanız dahi kapıyı açarız" diye tehdit ederken, bazı bankalar avukat gibi arayarak "Borcunuz icralık" deyip tahsilat yapıyor.

Kanun maddelerini ve hakkını bilmeyen vatandaşlar, hem maddi hem psikolojik kayba uğruyor. Son dönemde senetle alışverişin artması, bunun yanı sıra senedi tahsil edemeyenlerin başvurduğu icra işlemlerinde büyük artış kaydedildi. Son 10 yılda yüzde 100 artarak 19 milyona ulaşan icra işlemlerinde devreye giren hukuk büroları, vatandaşın kâbusu oldu. Senedini ödeyemeyen, borcu olduğunu bilmediği için icraya verilmiş olan, hatta 4-5 liralık küsurat borçları için icra soruşturmasına uğrayan vatandaş, haklarını bilmediği için hukuk bürolarının taciziyle karşılaşıyor. Bazıları bu korku yüzünden başka şekilde borçlanarak borcunun kat kat fazlasını, 'icra dosyası masrafı, avukatlık ücreti' gibi isimler altında ödemek zorunda kalıyor. Kredi kartı borcu olan vatandaş ise, çoğu zaman icra aşamasına gelmediği halde, banka görevlilerince "Borcunuz icralık oldu. Biz hukuk bürosundan arıyoruz. Hemen bir miktar ödeme yapın, icra işlemini durdurayım" denilerek aranıyor. "İcra" kelimesini duyan vatandaş da panikle yeni bir borca girerek ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Bu yönde, Tüketici Hukuku Derneğine ulaşan yüzlerce şikâyet bulunuyor. Gazetemizi arayan okuyucularımızdan birisi, nbsp;"Bir hukuk bürosundan hakkımda icra davası olduğuna dair mesaj aldım. Muhtarlığa tebligatta bulunduklarını söylediler. Gittim, yoktu. Aradığımda, polisle geleceklerini söylediler. Evde olmadığımı, söylediğimde ise, çilingirle kapıyı açıp eşya kaldırması yapacaklarını beyan ettiler. Evde kızım tek başına. Giderlerse onun psikolojisi ne olur diye düşündüm daha önce ödediğim senet için 500 lira daha ödedim. Bu hukuki mi?" diyor. Bir başka okurumuz ise haberi dahi olmayan 9 lira borcu için "İcraya verildiniz" diye arandığını söylüyor. Konu hakkında görüş bildiren hukukçular ise, "Haklarınızı öğrenin, boşa para ödemeyin" uyarısı yapıyor.

Ailenin kullandığı eşyaların haczedilemeyeceği hükmü var nbsp;

Borç-alacak işlemlerinde tüketicileri uyaran yetkililer, "İşlemler icra boyutuna geldiyse haklarınızı öğrenin" uyarısında bulunuyor. İşte uyarılar:

gt; AVUKATA YASAK: İcra işlemi mahalline stajyer avukat, avukat kâtibi, hukuk bürosu çalışanı veya avukat, haciz mahalli olan konuta giremez. Avukat evinize girse bile dava açma hakkınız doğuyor.

gt; KONUT DOKUNULMAZLIĞI: Kanun, konut dokunulmazlığını koruyor. Kanunla yetkili kılınmış merci yazılı emir vermedikçe, kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Anayasa'nın 21. maddesi gereğince yetkili mercinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar. Aksi halde el koyma kendiliğinden kalkar.

gt; EŞYAYA EL KONULAMAZ: 3. Yargı Paketi uyarınca, borçlarından dolayı icra takibine uğrayan vatandaşların ev eşyalarına haciz konulamıyor. Ziynet ve para dışında, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi, ailenin kullandığı eşyalar alıkonulamıyor.

gt; MAKBUZ ALIN: İcra dosyası açılmadığı halde avukatlık ve dosya masrafı talep eden de var. Bu bedeller için makbuz isteyin. Yaptığınız ödemenin neyin karşılığı olduğunu gösteren belge isteyin. Senedinizi mutlaka alın. nbsp;

Tebligat muhtara gidiyor nbsp;
Vatandaşlar evlerine icra tebligatı getiren postacılara korkudan kapılarını açmıyor. Çünkü "Tebligatı alırsam kabul etmiş olurum, icra işlemi başlar" korkuları var. Vatandaş kapıyı açmayınca tebligat muhtarlığa gidiyor. Burada posta memurunun sorumluluğu bitiyor. Tebligatı yapmış sayıldığı için işlemler devam ediyor. Kalabalık mahallelerde günde 30-40 tebligat bırakıldığı için muhtarlar, bunları sahiplerine teslim edemiyor. Birçok vatandaş da kendisine tebligat geldiğinden habersiz durumda olduğu için, davalar son aşamasına geldiğinde bilgi sahibi oluyor. nbsp;
Canan ERASLAN/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...