Tayfun Acarer: 'Yasak bunun neresinde?'

Tayfun Acarer: 'Yasak bunun neresinde?'

GÜNDEM Haberleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acerer, internetin yasaklanmayacağını, kişilerin mağduriyetinin giderileceğini ifade etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acerer, NTV'de Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. İnternet sınırlamasıyla ilgili detaylı bilgi veren Acarer, bunun bir yasaklama olmadığını söyledi.
Acerer röportajından öne çıkanlar;
İnternette yeni yasak tartışmaları devam ediyor. Bu tasarıya bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu ve ne hedefliyor bu düzenleme?
Anlayamadığım konu yasak bunun neresinde? Yapılan düzenlemenin devletle ilgili hiçbir tarafı yok. Sadece bir nokta var onun dışındaki düzenleme tamamen kişilerle ilgili kişilerin mağduriyeti ile ilgili düzenleme. Bugün kendisi ile ilgili hakaret içeren bir yazı internette yayınlanan bir kişi, hiç tasvip etmediği bir resmi veya bir videosu yayınlanan kişi nereye başvuracak, ne yapacak? 10 kişiye sorsak 9 tanesi doğru prosedürü söyleyemez. Bununla ilgili prosedür oldukça uzun ve sonuçsuz bir süreç. En sonunda gittiğiniz mahkeme ki doğrudan mahkemeye de gidemiyorsunuz. Mahkemeye gittiniz mahkeme dedi ki siz haklısınız videonun çıkartılması dedi. Ama sonuç sıfır. Bu kararı uygulayacak yer sağlayıcıların yüzde 90'ı yurtdışında. Onlar da bu mahkeme kararıyla bir yükümlülükleri olmadığı için kararlar yerine gelmiyor. nbsp;Kanunda geçen iki tane olay var. 1; kişilik haklaırnın ihlali... 2'ncisi özel hayatın gizliliği... Bu iki farklı olayda vatandaşa iki farklı hareket imkanı getiriyor. Kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen kişi doğrudan sulh ceza mahkemesine başvuruyor, mahkeme de 24 saat içerisinde haklı ya da haksız diye karar veriyor. Bu karar yeni kurulan birliğe gönderiyor. Birlik, erişimin engellemesine karar veriliyor. İçerik çıkartılmıyor, erişim engellenmiyor. Değişen şey, içeriğin çıakrılması ikinci plana alıyor, mağduriyetin giderilmesi için erişim engelleniyor. Yer sağlayıcı ile içerik sağlayıcı çok farklı. İçerikle ilgili sorun kaldırılsa zaten şu anki sorunlar yaşanmaz. Rahatsızlık duyulan yazıya ya da videoya URL bazında -yani sadece yazıya yönelik- adres engelleniyor. Site kapanmadan şikayet edilen dosyaya erişim kapatılıyor.Özel hayatın gizliliğinde durum daha acil. İstenmeyen bir resim veya videodan mağdur olan kişi kısa sürede bunun yayılmasını engellemek için doğrudan TİB'e ulaşıyor ve şu videoyu engelleyin diyor. 4 saat içerisinde o videoya erişim engelleniyor. Bunu yapan kişi 24 saat içinde mahkemeye başvurup, 48 saat içerisinde de mahkemeye karar TİB aracılığıyla aldırabiliyor.
Yayın engellemenin kalıcılık arz edeceği durumlar olacak mı?
Mahkeme kararı olursa o URL'ye erişim kalıcı olacaktır.(ntv)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...