Esad'ın sonu Saddam gibi olabilir

Esad'ın sonu Saddam gibi olabilir

GÜNDEM Haberleri

Vahşet fotoğrafları, Esad'a 'soykırım' da dahil olmak üzere çeşitli savaş ve insanlık suçlarından yargı yollarını açtı.

Suriye'de, rejim tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen fotoğraflar, uluslararası hukuka göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, "insanlığa karşı suç"tan yargılayacak deliller içeriyor. BM Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin altında imzası bulunmayan Esad, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetoları sayesinde, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmekten kurtulmuştu. Ancak, son vahşet fotoğrafları Esad'a "soykırım" da dahil olmak üzere çeşitli savaş ve insanlık suçlarından yargı yollarını açtı. Esad, artık; Mart 2011'den bu yana Suriye'de devam eden işkencelerde, "insanlığa karşı suç" ve "soykırım suçu" gibi suçlardan yargılanabilecek. Esad için Cenevre Sözleşmesi'nin, "En ağır ve sistematik savaş suçları, hem devletin sorumluğuna hem de bireylerin sorumluluğuna yol açmaktadır" maddesi de işletilebilecek. Sözleşmenin, "Nükleer ve kimyasal silahların kullanılmasını cezaya bağlayan" 3. Maddesine göre de Uluslararası Adalet Divanı Esad'ın, "Savaş Suçlusu" ilan edilmesinin önünü açabilir. Esad için şu uluslararası yargı yöntemleri gündeme gelebilir: Rusya ve Çin'in desteği çekmesi halinde Esad, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanabilir. BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve diğer hükümet yetkililerinin UCM'ye sevk edilmesine karar vermişti. Benzer süreç, Esad için de işletilebilir. Esad'ın devrildikten sonra, Irak'ın eski Devlet Başkanı Saddam gibi, kendi ülkesinde yani; Suriye ulusal mahkemelerinde yargılanması seçenekler arasında yer alıyor. Gündemde olan diğer seçenek; uluslararası yargıçların, yerel hakimlerin görev yaptığı 'Sierra-Leone modeli'. Esad, emri altındakilerin yaptıkları operasyonlardan da sorumlu tutulacak. nbsp;


İDAM EDİLMİŞTİ
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, insanlığa karşı işlenen suçlardan kendi ülkesinde yargılanarak idama mahkum edimişti. Saddam, 30 Aralık 2006 tarihinde de asılmıştı.
Buket Güven/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...