Merkez oyuna gelmedi

Merkez oyuna gelmedi

Ekonomi Haberleri

Bütün baskılara rağmen faize dokunmayan TCMB, spekülasyonu önlemek için ek parasal sıkılaştırmaya giderek piyasayı yüzde 9 ile fonlayacak.

Doların yükseliş trendine girmesiyle birlikte merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları dün açıklandı. Son günlerde hem kısa vadeli enflasyon beklentilerinin bozulması hem de yabancı sermaye girişlerinde yavaşlama sebebiyle, TCMB üzerinde baskı kurulmaya çalışıldı. Ancak TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.50'de, faiz koridorunun üst bandını (marjinal fonlama oranını) yüzde 7.75'te, piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma faiz oranını da yüzde 6.75'te sabit tuttu. TCMB'den yapılan duyuruda, "Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.Ekonomistler, bu kararla TCMB'nin spekülasyonu önlemek için "yüzde 9 ile fonlama" kartını açtığını söyledi. TCMB'nin kararıyla "ihtiyacı olmadığı halde halkın dövize yönlenmesi ve zarar görmesi" de önlenecek. Piyasa uzmanları; "TCMB, dövizdeki yükselişin bir noktada denge bulacağını ve yerel seçimlerin ardından siyasi riskin azalacağını öngörüyor" görüşünde birleşti. Bundan sonraki süreçte ek parasal sıkılaştırmaların hangi sıklıkla uygulanacağı ve ay sonunda yapılacak ABD Merkez Bankası toplantısında alınacak kararlar önem kazanmış durumda...


CARİ AÇIKTA İYİLEŞME DEVAM EDECEK
Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK duyurusunda, "Kredi hızı yavaşlama eğilimine girdi. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme eğiliminin 2014'te de devam edeceği tahmin edilmektedir" denildi.



TCMB tavrını üretimden yana koydu

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, TCMB'nin faiz kararının, "Türkiye'nin daima üreterek büyümesini" savunan iş adamları tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti. Merkez Bankasının tavrını üretimden yana koyduğunu belirten Çağlar, "Biz iş alemi olarak yüksek faiz ortamını hiçbir zaman memnuniyetle karşılamayız. Yüksek faiz reel yatırımın düşmanıdır. Bizim için aslolan yatırımların artması, üretime dayalı bir büyüme modeli oluşturulmasıdır. Bu da düşük faizli ve istikrarlı bir ekonomiden geçmektedir. Merkez Bankasının bu konuda piyasayı iyi okuduğunu düşünüyorum. Faiz artışıyla, kur dengesiyle sağlanacak bir refahın kalıcı olmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...