Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gençlerdeki bu hastalığa dikkat

/ Kaynak: İHA
Gençlerdeki bu hastalığa dikkat

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Dijital demans semptomu yaşayarak unutkanlık ve konsantrasyon kaybı yaşayan gençler, 'Alzheimer mi oluyorum?' şüphesiyle hastanelere gidiyor.

Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Zeynep Elmas, 60 yaş ve üst grupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon yetersizliğine yol açan demansın, artık gençlerde de görülmeye başlandığını söyledi.Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, internet ve teknolojik alet kullanımına bağlı olarak gençlerde dijital demans semptomları görülebildiğini belirten Elmas, "Polikliniklerimizde artık daha sık rastlıyoruz. Genç yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle gelen hatta 'doktor hanım alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var?' diye gelen hastaların sayısı giderek artıyor" dedi.

"Yakın belleği kullanma oranı azaldı "

Henüz bir hastalık olarak tanımlanmasa da dijital demans semptomu çağımızın en önemli sağlık tehditlerinden biri haline gelmeye başladı. Güney Kore'de yapılan bir çalışmada, 60 yaş ve üst gurupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon kayıplarının ergen döneminden itibaren 30'lu yaşlarda da görülmeye başlandığı saptandı. nbsp;
Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, teknolojik alet ve internet kullanımına bağlı olarak dijital demans semptomlarının görülebildiğini kaydeden Elmas, şunları söyledi:
"Dijital demansın, internet, video oyunları ve akıllı telefon kullanımı aşırı derecede olmasından dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Daha önce telefon numaralarını, önemli günleri randevularımızı hafızamızda tutmaya çalışırken şimdi telefonlara ve tabletlere kaydetmeye başladık. Bunu yaparken, yakın belleği kullanma oranımız azaldı." "Risk ve tehdit oluşabilir"
Yeni neslin erken yaşlardan itibaren teknoloji ile tanıştığını ve tehlikenin söz konusu olduğunu ifade eden Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beynin olgunlaşmasının tamamlamadığı küçük yaş gurubu gerçekten önemli. Eskiden doğal ortamda büyümeden çok daha farklı olarak bilgisayar başında büyüyorlar.
Bunun olumlu ve olumsuz yönleri var. Ailelerin, hekimlerin, öğretmenlerin çeşitli önlemler alması bilgilendirme yapması şart. Ailelere verilecek en önemli mesaj; sınırsız, günün büyük kısmını bilgisayar, video oyunları, televizyon ve akıllı telefonlar başında geçiren çocuklar için dikkat etmek gerekiyor. Risk ve tehdit oluşabilir ilerisi için. Yetişkinler de internet, mobil telefonların başında geçirilen zamanları kısıtlamalı. Daha çok sanatsal ve fiziksel aktivitelere yönelmeleri gerekiyor." "Konsantrasyon kaybına yol açabiliyor"

Gençlerin alzheimer şüphesiyle hastanelere tedavi olmaya gittiğini söyleyen Elmas, "Genç yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle hatta 'doktor hanım alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var?' diye gelen hastaların sayısı giderek artıyor. Çocuk psikiyatrisi, çocuk nörolojisi, ergen psikiyatrisinden de böyle bir artış olduğuna eminim. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı konusunda günlük yaşamdaki unutkanlıklar artık ön planda. Aynı zamanda uyku bozukluğu, depresyon gibi semptomlar görülüyor. Bilgisayar başında bazen 5-6 ekran açık olabilir ve birkaç saniye içinde bir konudan diğer bir konuya geçebiliyoruz. Bu da dikkat problemleri ve konsantrasyon sorunlarına yol açabiliyor" dedi.
Teknoloji çağında günün önemli bir kısmını internet başında geçiren ve sürekli akıllı telefonlarıyla uğraş içinde olan genç nesil de unutkanlık ve konsantrasyon kaybından şikayet ediyor. nbsp;

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...