Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cenevre'de kim ne dedi? İşte son gelişmeler

Cenevre'de kim ne dedi? İşte son gelişmeler

DÜNYA Haberleri

Suriye krizine barışçıl çözüm bulmayı amaçlayan İkinci Cenevre Konferansı İsviçre'de başladı. Konferansa'ta adeta bir "Esad restleşmesi" yaşandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Beşşar Esad ve rejimi bizim kırmızı çizgimizdir" derken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Esad kurulacak geçici hükümette yer alamaz" dedi. Esad'e asıl büyük tepki ise Suriye muhalefetinden geldi. Suriye muhalefeti lideri Ahmed Cabra, "Esad'ın iktidarda kalmasını sağlayacak herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyiz" dedi.

Suriye'de Beşşar Esad yönetimiyle muhalifleri ilk defa aynı masaya getiren İkinci Cenevre Konferans İsviçre'nin Montrö kasabasında başladı. İki gün sonra Cenevre'de devam edecek müzakerelerin Beşşar Esad'ın geleceği üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

İkinci Cenevre Konferansı'nın ilk gününde 40 ülkenin temsilcisinin söz alması bekleniyor. Konferansın açılışını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı. Peki Cenevre'de kim ne dedi ve ne istedi?

BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MUN: ŞİDDET DURMALI
"Taraflar siyasi çözüm ararken uluslararası hukuka da saygı göstermeli. Şiddet durmalı, sivillere yönelik saldırılar kesilmeli. Tüm taraflar terörist saldırılara son vermeli. Hükümet ve muhalefet, ihtiyacı olan herkese, özellikle de kuşatma altında bulunan ve yüzbinlerce kişinin aylardır yardım alamadığı, açlık ve aşırı derece kötü durumda yaşadığı yerlere insani yardımların ulaştırılmasını sağlamalı. Gıda, tıbbi yardım geçişine izin verilmeli, yaralı ve hastaların tedavi için çıkarılması sağlanmalı"

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI JOHN KERRY: ESAD GEÇİCİ HÜKÜMETTE YER ALAMAZ
"Beşşar Esad'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Açlık, bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gördük. Bunlar yalnızca insanların yaşamına
değil, aynı zamanda insanlık onuruna yapılan saldırılardır."

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV: İÇ DİYALOG SÜRECİ KOLAY OLMAYACAK
"Suriye'nin iç diyalog süreci kolay olmayacak, hızlı olmayacak. Bizim ortak görevimiz Suriye'de yaşanan trajik çatışmaya son vermek. Bu ülkede yaşananların bölgenin diğer ülkelerine sıçramasına izin veremeyiz. Rusya, tüm taraflarla krizin çözümü adına ortak çalışmaya hazır. Sözde birçok güç Cenevre-2'yi destekledi ama işe gelince konferansın başarısını istemiyorlar."

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI VELİD MUALLİM: ESAD KIRMIZI ÇİZGİMİZ
"Beşşar Esad ve rejimi bizim kırmızı çizgimizdir. Kimse devlet başkanımıza dokunamaz.Konferansa gelme nedenimiz, Ortadoğu'da yıkımın önüne geçmek. Ülke dışına giden Suriyeliler'in evlerine dönmesini istiyoruz. Maalesef terörizm ithal eden değişik gruplar şu an bizimle aynı salonda bulunuyorlar. Benim ve Suriye halkı için Suriyelilerin kanı elinde olan bu grubun bizimle oturması utanç vericidir."

SURİYE ULUSAL KOALİSYONU LİDERİ AHMED CABRA: SAVAŞ SUÇLARINDAN ESAD SORUMLU
'Savaş suçu işleyen Beşşar Esad'ın iktidarda kalmasını kabul etmeyeceğiz. Suriye'deki sistematik işkence Naziler döneminde yaşananlarla benzer. Ülkedeki savaş suçlarından Beşşar Esad sorumludur."

DAVUTOĞLU: BU SUÇU İŞLEYENLER HESAP VERMELİ'
"Bizler korkunç 11 bin fotoğraf gördük. Nürnberg'den bu yana böyle korkunç işkence fotoğrafları görülmemişti. Bu katliam insanlığa karşı bir suçtur. Bu suçu işleyenler hesap vermeliler. Srebrenitsa katliamını işleyenler nasıl adalet önüne çıktıysa bunlar da adalet önüne çıkacaktır. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu konferans Suriyelilerin acılarını dindirmek için çok büyük bir fırsat."

İsviçre'nin Montrö kasabasında başlayan ve Cuma günü Cenevre'de devam edecek konferansta muhalifleri SMDK Başkanı Ahmed Carba, Esad rejimini ise, Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.

Konferansa Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Norveç, Hindistan, Japonya, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Vatikan, Yunanistan, Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Güney Kore, Avustralya, Meksika, Mısır, Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas katılıyor. Konferansın katılımcıları arasında Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...