BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Makarnanın anavatını neresi?

Makarnanın anavatını neresi?

Yüzyıllardır sofraları süsleyen ve İtalyanlar’a özgü bir yemek olarak bilinen makarnanın anavatanının neresi olduğu bilinmiyor...



TRABZON (İHA) - Yüzyıllardır sofraları süsleyen ve İtalyanlar’a özgü bir yemek olarak bilinen makarnanın dünyada ilk olarak nerede yapılmaya başlandığının belli olmadığı belirtildi. ‘www.pastavilla.com.’ adresinde yayınlanan araştırmada, İtalyanlar tarafından ‘şekillendirilmiş hamur’ olarak kabul edilen ‘Makarna”, hakkında ilk bulgulara, 1298 yılında Genua Hapishanesi kayıtlarında rastlanıldığı kaydedildi. 15. yüzyılda, kitap baskı tekniğin buluşundan sonra yayınlanan Seyahat Raporu’nda, Marco Polo’nun makarnayı Çin’de gördüğü ve ondan sonra İtalya’ya getirdiği kaydedildi. Ancak aynı tarihlerde İtalya’nın güneyinde senelerden beri ‘Maccheroni’ ismiyle anılan makarnanın yendiği de belirtildi. İtalyanlar’dan daha önce sert buğdayı bilen Araplar’ın ise ince açılmış hamur yuvarlaklarını pişirdikleri ayrıca hamur parçalarını çubuk üzerine dolayarak güneşte kuruttukları ve böylelikle dayanıklı bir ürüne çevirdikleri ifade edildi. Roma’da bulunan müzedeki belgelerde ise makarnanın ilk olarak nerede yapılmaya başladığının belli olmadığı belirtilirken, Eski Romalılar’dan kalan kitaplarda makarnalı yemek tarifine rastlanılmadığı kaydedildi. Makarnanın İtalya’da hiç bir zaman asil yemeği olmadığı belirtilen yazıda, Napoli’nin Lazzaronileri’nin (hırsız ve işe yaramayan bir takım insanlar) çoğunlukla makarna ile karınlarını doyurdukları, 16. yüzyıla yani çatalın bulunuşuna kadar, uzun makarnaların ellerle yendiği belirtildi. Faydaları Araştırmada, A, B1, B2 vitaminlerinin makarnada bulunduğu, demir içerdiği, kalsiyum, fosfor, potasyum ve proteinler açısından zengin olduğunu belirtildi. Buğdaydan elde edilen irmikten üretilen makarnanın karbonhidratlar grubunda yer aldığından metabolizmada çok çabuk parçalandığı ve hemen enerjiye dönüştüğü ve bu nedenle de makarnanın sindiriminin çok kolay olduğu kaydedildi. Makarna kullanımının yoğun olduğu ülkelerde mide ve bağırsak kanserine daha az rastlandığı ifade edildi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT