Abdo Ağa öldü

/ Kaynak: AA
Abdo Ağa öldü

GÜNDEM Haberleri  / AA

"Abdo Ağa" olarak tanınan, 4 eşinden 7'si kız 56 çocuk, 400'e yakın da torunu bulunan Abdurrahman Atmaca'nın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Kösehasan Köyü'nde 1916'da doğan Abdurrahman Atmaca, 4 kadınla yaptığı evliliklerden 7'si kız 56 çocuğu oldu. "Abdo Ağa", "Türkiye'de en çok çocuğu olan baba" olarak haberlere de konu oldu. Yaşlılığa bağlı rahatsızlıklardan İstanbul'da hayata veda eden Abdurraman Atmaca için Fatih Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. "Abdo Ağa"yı son yolculuğunda, sayısı yüzleri bulan çocukları, torunları, akrabaları ve hemşehrilerinin yanı sıra Erzurum Dumili aşiretinin "ağa" olarak kabul gören üyeleri de yalnız bırakmadı. Cenaze törenine, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül'ün de çelenk gönderdiği cenazeye, milletvekilleri, eski bakanlar, siyasi partilerin ilçe başkanları, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve eski belediye başkanları da geldi. Atmaca'nın naaşı, kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi.


Torununun torunu henüz 2 aylık
Abdurrahman Atmaca, Zahide, Şerefnaz, Gülnaz ve Çiçek adlı 4 kadınla yaptığı evliliklerden 7'si kız toplam 56 çocuk sahibi oldu. Atmaca, ilk eşi ve 13 çocuğunun annesi Zahide Atmaca'nın 2004'te hayatını kaybetmesinin ardından son yıllarını 35. çocuğu olan Eyüp'te yaşayan iş adamı Emin Atmaca ile birlikte Eyüp'te geçirdi.


Dedesi Abdurrahman Atmaca ile ilgili bilgiler veren torunu mimar Mehmet Şirin Atmaca, dedesinin en küçük çocuğunun 15, en büyük çocuğunun da 65 yaşında olduğunu belirterek, "Dedemin 450 torunu var. Torunu 44 yaşındaki Ayten Vurgun'un 2 aylık bir torunu var. Son 10 yıldır burada bizimle yaşıyordu ama yazları memleket hasretine dayanamayıp Erzurum'a giderdi" diye konuştu.


Dedesinin normalde 1916 doğumlu olduğunu, ancak o dönem henüz kimlik kullanılmadığı için doğum tarihine daha sonra çıkarılan kimlikte 1929 yazıldığını belirten torun Atmaca, "Atatürk vefat ettiği zaman dedem askermiş. Kurtuluş mücadelesinin başladığı zamanlarda Atatürk Erzurum'dayken kendisiyle görüşüyor" dedi.


Tansu Çiller'e espri yapmıştı
Mehmet Şirin Atmaca, dedesini ziyaretine çok sayıda kişinin geldiğini anlatarak, dedesine "Abdo Ağa" denilmesinin nedenini de "Kösehasan Köyü'nde fakirlere sıklıkla yardım ederdi. Çok çocuk sahibi olduğu için de etrafta ona 'Abdo Ağa' derlerdi" ifadeleriyle açıkladı.


Eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile dedesi arasında geçen bir diyaloğu da aktaran Atmaca, "Başbakan Tansu Çiller, Erzurum'a geldiği zaman dedemle görüştü. Çiller'in, 'Ağa nasıl 4 kadın aldın? Bu kadar çocuğa nasıl bakabiliyorsun?' diye sorması üzerine dedem, '5. hatunu da alabilirim' şeklinde espriyle karşılık vermişti" diye konuştu.


Hac vazifesini yerine getimek üzere 2001 yılında kutsal topraklara giden Abdurrahman Atmaca, hacca gitmeden önce gazetecilere konuşmuş, "4 eşim ve kimsenin sahip olamayacağı kadar çocuğum ile sayılarını tam olarak bilemediğim torunlarım oldu. Artık kutsal topraklara gidip hac vazifemi de yerine getireyim dedim. Bütün eşlerimi gelecek seneden itibaren sıra ile kutsal topraklara götüreceğim" ifadesini kullanmıştı.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...