Başbakan Erdoğan: Paralel yapıyı devlette gördü

Başbakan Erdoğan: Paralel yapıyı devlette gördü

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan: "Paralel yapıyı anlattım. İkna olduklarını zannediyorum. Bazı örnekler verdikten sonra onlar da olaydan rahatsız oldular"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ülkelerinden özel ilgi gördüğü kritik Brüksel temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Uçakta geziye ilişkin izlenimlerini anlatan Başbakan, Türkiye'nin AB üyeliğinden Suriye'deki katliam fotoğraflarına, Cenevre-2'den paralel yapı tartışmasına kadar birçok konuda gazetecilerin sorularını cevapladı.Erdoğan'ın değerlendirmeleri şöyle: Cenevre-2 toplantısından umutlu musunuz?
Umutlu olmak istiyorum.
Güçlü bir destek aldınız. Bunu nasıl değerlendirdiniz?

'2014 milat olabilir'i bunun için söylerdim. AB sıkıntımız Almanya Fransa ittifakı nedeniyle. Almanya seçimi yaşadı. Olumlu bir koalisyon oldu. Fransa'da iyi yaklaşımı olan bir idare geldi. Hollande Ankara'ya geliyor benim de, Almanya seyahatim olacak. Bu görüşmelerle birlikte bloke edilen fasıllarla ilgili mesafe alabiliriz. Eğer mesafe alabilirsek bu yıl farklı olabilir. Kasım'da hem AB Komisyon Başkanı hem de Kongre başkanı değişiyor. Bu değişimlerdeki farklı bir yerlere gelmeyi hedefleyebilir. Görmemiz lazım. Elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız. Mevlüt nbsp;(Çavuşoğlu) Bey ve Dışişleri gerekli çalışmaları AB üyesi ülkelerde yapacaklar. nbsp;

Paralel yapıyı nasıl anlattınız?

Paralel yapıyı anlattım. İkna olduklarını zannediyorum. Bazı örnekler verdikten sonra onlar da olaydan rahatsız oldular. Mesela ikinci dalgada 25 çuval belgenin açılmadan hemen gözaltı talimatı verilmesi… Sayın Çolakkadı bunları duyunca yeni görevlendirme yapıyor. Bununla olayın aslı meydana çıkıyor. Yani mühürleri sökerek incelemeye başlayanlar yeni görevlendirilen savcılar. İncelemeden gözaltı kararı vermiş olanların hedef aldıkları iş adamları da enteresan. Ağırlıklı olarak bir havalimanı ve 3. Köprü işlerini alanlar. nbsp;

Bu hususlarla ilgili bir yargısal süreç olur mu? nbsp;

HSYK ile ilgili düzenlemeyi niye yapıyoruz? Bu tür yanlışlıklara mani olmak için tabii…

AB?liderleri HSYK düzenlemesine nasıl bakıyor?

AB ülkelerinde farklı uygulamalar olduğunu biliyoruz. Eksiklikleri gidermek için düzenlemeleri güncellemek yasamanın görevi. Nitekim daha önce anayasa değişikliği yaptığımızda kimse bir şey demedi. Şimdi de yeni şartlar doğrultusunda güncelleme söz konusu.
Avrupalı siyasilere kendinizi anlatma imkanı buldunuz. İş dünyasına anlatmak için de Davos daveti fırsat olabilir miydi?
Ali (Babacan) Bey ve Mehmet (Şimşek) Bey oradalar. Gerekeni anlatıyorlar. İlerleyen zamanlarda da değişik ülkelere ziyaretlerimiz söz konusu olacaktır. Kendimizi anlatma fırsatı buluruz.

HERKESİ DİNLİYORLAR

Ajanlık, casusluk var...
Operasyonları organize edenlerin şantaja devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, çok çarpıcı tespitler yaptı; nbsp;

96 savcı ve hakimin görev yerinin değiştirilmesine ne diyorsunuz?

İsabetli olmuş. İstediği zaman bu tür kararlar verebiliyor. Yasal düzenleme hazırlığının da etkisi olabilir tabii ki... Gönül arzu ederdi ki böyle olmasın. Herkes endişeyle izliyor. Bu işte bana göre çok kısa zamanda çok farklı görüntüler vermeye başlayacak. Herkese şantaj yapıyorlar. Telefon ve alan dinlemesi yapıyorlar. Görüntü, evlere böcek...

Hâlâ yapıyorlar mı?

Karşı tedbirler alınacaktır. Mesela mahkeme kararlarını toptan alıyorlar. Bunlarla dinlemelere meşruiyet kazandırıyorlar. Yürütmeyle de aynı bağlantıyı kuruyorlar. Emniyet müdürünün, başsavcının haberi olmuyor mesela. Savcının talimatıyla operasyon yapıyor. Gizlilik kararına rağmen medyaya servis yapıyorlar. Ajanlık var. Casusluk var. Son olay TIR konusunda kimin eli kimin cebinde, yeni yeni çıkıyor. Savcı-asker müşterek hareket ediyor. Polise yaptıramayınca askeri kullanıyor. Jandarmadaki uygun adamı buluyor ve yaptırıyor. nbsp;

Yeni bir mektup, 'sulhname' var mı?

Bana gelen herhangi bir mektup yok. Medyada takınılan tavırları takip ediyoruz. Yeni adımları gördük. Tam aksine şantaj politikaları sürüyor.

Geçmişte onlara sıcak bakıyordunuz. Geriye baktığınızda ne düşünüyorsunuz?

Mecelle'de beratı zimmet esastır. Ben başbakan olarak herkese eşit mesafedeyim. Kimseye düşman olmak gibi bir derdimiz yok. Ülkede cemaat yok cemaatler var. Bugüne kadar nereden gelirse gelsin bütün meşru taleplere mümkün mertebe olumlu cevaplar verdik. nbsp;
Başbakan Erdoğan: Paralel yapıyı devlette gördü
AB DE CİDDİ ADIM ATILMASINI İSTİYOR!


Uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, AB yetkililerinin, Suriye'den gelen vahşet fotoğraflarına tepkisini şöyle anlattı: "Hepsi bundan çok rahatsız. AB'nin çok daha kararlı davranması gerektiğine inanıyorlar. Putin'in Avrupa seyahati var yakında. Bunu ona da anlatmaları gerektiğini söyledim."

Ceren KENAR - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...