İlgisiz tapeleri imha etmeyen savcıya hapis!

İlgisiz tapeleri imha etmeyen savcıya hapis!

GÜNDEM Haberleri

Suç unsuru taşımayan telefon dinlemeleri ile fiziki takip bilgilerini yok etmeyen savcı hakkında bir yıldan başlayan hapis cezası verilebilecek.

Ergenekon ve Balyoz davalarında da gündeme gelen ve eleştiri konusu yapılan telefon dinlemeleri ve fiziki takip gibi tedbirlere yeni kurallar getiriliyor. Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni yargı paketi kapsamında Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 135, 136 ve137'inci maddelerinde düzenlenen iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin hükümlerde değişiklik yapılması kararlaştırıldı. Planlanan değişiklikler şöyle:
- Mevcut CMK hükümlerine göre bir kişinin telefonu en fazla üç ay dinlenebiliyor. Bu sürenin bir aya kadar düşürülmesi gündemde.
- Suç unsuru taşımayan dinlemelere ait kayıtlar derhal imha edilecek. Bunları imha etmeyen savcı ve diğer görevliler hakkında bir yıldan başlayan hapis cezası gündeme gelecek. nbsp;
- Teknik takip sırasında kişilerin özel hayatına ilişkin bilgilerin soruşturma dosyasına girmesi halinde de bu durum savcı açısından suç oluşturacak. Suç unsuru teşkil etmeyen ve sadece özel hayatla ilgili bilgileri soruşturma dosyasına koyanlarla ilgili hapis cezası uygulanabilecek. nbsp;
- Tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtların yok edilmesi halinde soruşturma evresinin bitiminden itibaren, en geç 15 gün içinde, Cumhuriyet Başsavcılığı ilgilisine yazılı olarak bilgi vermesi gerekiyor. Ancak kanuna çoğu zaman uyulmuyor. Yeni düzenlemeyle aksi halde hareket edenlere ceza uygulanacak.
- Bu arada, cebir ve şiddet içermeyen bazı örgütlü suçların telefon dinlemesi kapmasına çıkarılması tartışılıyor.
Yücel KAYAOĞLU - ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...