BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Mektuplara dikkat

Mektuplara dikkat

Başta ABD’de olmak üzere tüm dünyada posta yoluyla yayılan şarbon hastalığının kitlesel ölümlere yol açabileceği yönünde endişeler artarken, Türkiye’de de vatandaşlara yönelik uyarılar hakkında çalışmalar başladı.



ANKARA- Başta ABD’de olmak üzere tüm dünyada posta yoluyla yayılan şarbon hastalığının kitlesel ölümlere yol açabileceği yönünde endişeler artarken, Türkiye’de de vatandaşlara yönelik uyarılar hakkında çalışmalar başladı. Kurum, kuruluş ve iş merkezleri gibi kalabalık mekanlara gelen postaya özellikle dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, şarbon bulundurabilecek postayla ilgili şüpheleri şu şekilde özetliyor: ¥ Postanın kişiye özel olması ya da özellikle üzerinde kişisel ya da özel işaretler bulunması, ¥ Mektubun ağırlığının normalin üzerinde olması, ¥ Adresin el yazısıyla ya da kötü bir imlayla yazılması, ¥ Pakette sıvı ya da toz madde bulunduğundan şüphe edilmesi, ¥ Herkesçe bilinen adların yanlış yazılması, ¥ Postanın üzerinde yağ lekeleri, ¥ Postanın renginde değişim olması ya da kötü kokunun duyulması, ¥ İade adresinin bulunmaması, ¥ Zarfın kağıdının normalden sert olması, ¥ Postanın kırışmış, bükülmüş ya da üzerinde kabartılar olması, ¥ İçinde ince metal bulunduğundan şüphe edilmesi, ¥ Postanın iple ya da bantla sarılmış, çok önemli olduğu havasını oluşturmak amacıyla üzerinde gereksiz uyarı işaretlerinin olması, ¥ Postada bedava promosyon olduğu yönünde işaret bulunması. Erken teşhis önemli İSTANBUL (İHA)- Bulaşıcı hastalık olan şarbonun, teşhis gecikince ölümle sonuçlandığı bildirildi. 29 Mayıs Hastanesi’nden Uzman Dr. Hülya Pınarcık, ‘Bacillus anthracis’ denilen bir tür bakteri tarafından meydana getirilen şarbonun inek, sığır, koyun, keçilerde ve hatta kemirici birtakım hayvanlarda, atlarda ve kuşlarda bile görüldüğünü belirtti. Şarbon mikrobu sporlarının, normal tabiat şartlarında 50-60 sene canlılığını ve infektivitesini muhafaza edebildiğini vurgulayan Dr. Pınarcık, “Yıllarca toprak altında kalabilme özelliğini taşıyan şarbon mikrobu, açıkta kalmış hayvan kadavralarında, 9 ay boyunca canlılığını muhafaza edebiliyor. Bunun spor hali önemli. Mektup zarfı ile gelenler, mikrobun spor hali. Toprakta kalıyor ve taşınabiliyor” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT