Piyasalarda korku senaryosu tutmadı

Piyasalarda korku senaryosu tutmadı

Ekonomi Haberleri

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde "TCMB faizi artırmazsa sonuçları kötü olur" algısıyla piyasalarda oluşturulan korku senaryoları tutmadı.

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde "TCMB faizi artırmazsa sonuçları kötü olur" algısıyla piyasalarda oluşturulan korku senaryoları tutmadı. Salı günü ilk etki ile 2.27'ye çıkarak zirve yapan dolar, dün 2.25'li seviyelerde denge bulmaya çalıştı. Gösterge tahvilin faizi de 10 civarında yatay seyretti. Borsa İstanbul da güne yüzde 1 civarında primle başladı. TL'nin dolar karşısında 6 ayda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmesi ve enflasyonun yükseliş eğiliminde olması, salı günü yapılan PPK öncesinde hem küresel oyuncuları hem de içeride bazı çevreleri harekete geçirmişti. Bu çevreler, içinde bulunduğumuz süreçte "TCMB'nin faiz artırmak zorunda kalacağı, aksi halde ekonomik parametrelerin daha da bozulacağı" algısını yaymaya çalışmışlardı. Goldman Sachs, TCMB'nin ilk çeyreğin sonuna kadar yüzde 7.75 olan koridorun üst bandını 225 baz puan artırarak yüzde 10'a çıkacağını açıklamıştı. Morgan Stanley, 200 baz puanlık bir faiz artırımına gidilebileceğini öngör- müştü. Bank of America Merrill Lynch ise TCMB'nin 100 baz puan faiz artırmak zorunda kalacağını savunmuştu. İçeride de birçok ekonomist "TCMB'nin faizleri artırmamak için direnmesini anlamsız bulduğunu" ifade etmişti.
Mayıs 2013'ten beri "doğrudan faiz artırımı" yapmayan TCMB, koridorun üst bandını yükseltmek ve piyasaya dolar satmak gibi alternatif yolları seçmişti. Faiz artırımını savunanlar ise, Merkez Bankası'nın bu yollarının trendi tersine çevirmeye yaramayacağını, yalnızca hareketi yumuşatacağını ileri sürmüştü. Salı günü de TCMB'nin faizleri sabit bırakması, piyasaları sarsmadı. Dolar ilk etki ile 2.27'yi görüp gevşedi. Borsa yükseldi, faiz ise yüzde 10 civarında yatay seyretti. Böylece piyasada yayılan korkular da tutmadı.
TCMB'den yapılan duyuruda, enflasyonun bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceğine, bu sebeple likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğine dikkat çekilmiş; ek parasal sıkılaştırma günlerinde de piyasanın yüzde 9 ile fonlanacağı açıklanmıştı. Yani TCMB, dolarda spekülasyonu önlemek için "yüzde 9 ile fonlama" kartını açtı. TCMB'nin kararıyla "ihtiyacı olmadığı halde halkın dövize yönlenmesi ve zarar görmesi" de önlenecek. Dövizdeki yükselişin bir noktada denge bulacağını öngören TCMB, yerel seçimlerin ardından siyasi riskin azalmasıyla birlikte piyasaların da rayına gireceğini öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...