Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hamburger ve Bilgisayar Obeziteye Davetiye Çıkarıyor

Hamburger ve Bilgisayar Obeziteye Davetiye Çıkarıyor

SAĞLIK Haberleri

Günümüzde okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar arasında hızla artan obezite, bu çocukların geleceklerini de tehdit ediyor.

Türkiye Hastanesi diyetisyenlerinden Dr. Bahattin Aslan'da bu tehlikeyi vurgulayarak önemli uyarılarda bulunuyor.
Çocuklarda Obezitede Ailelerin Rolü Hareketsizlik ve kötü beslenmenin neden olduğu obezitenin ana kaynağının çocuklara ailelerinden geçen beslenme alışkanlıkları olduğu bilinmektedir; bu yüzden şişman bir anne babanın çocukları da genelde şişman olmaktadır. İkincisi çocuğun okula başladığından itibaren okul kantininde ve okul çevresinde var olan fast food tarzı yiyeceklerle beslenmesinden doğan şişmanlık olduğu da herkesçe bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında öğün atlama, fast food'a bağlı aşırı karbonhidrat alımı ile kola, gazoz gibi içeceklerden alınan fazla miktarda şeker, cips, kek gibi paketlenmiş ve aşırı kalorili yiyeceklerin tüketimi obeziteyi tetiklemektedir.
Çocuğunuzu Bilgisayar Başından Kaldırın!
Yeme alışkanlıklarının bozukluğu dışında çocukların hareketsiz kalması da vücudun fazla kaloriyi yakamaması neticesinde kilo alımına sebep olur. Günümüzde birçok çocuğun bilgisayar başında saatlerce kalması da etrafımızda yaşına göre kilolu çocuklar görmemizin başlıca nedenlerinden biridir. Burada ailelerin mutlaka devreye girerek çocuklarını bilgisayar başından kaldırarak sportif faaliyetlere yönlendirmeleri gerekmektedir.
Hormonal bozukluklar (hipotiroidizm, büyüme hormonlarındaki bozukluklar, kortizon hormonlarının çok çalışması vb.), genetik faktörlerde sağlık problemleri olarak dikkat çekmektedir. Böyle durumlarda bir doktordan yardım alınabilir.
Obeziteden Korumak İçin:
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Çocuğunuza düzenli yeme alışkanlığı kazandırın.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Yemeğin bitiminde şeker veya tatlı sözü vermeyin.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Aç değilse zorlayarak yemesini sağlamayınız.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Su içme alışkanlığı kazandırın, hazır meyve suları ya da kolalı içecekler vermeyin.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Öğünler dışında abur-cubur olarak adlandırılan yağlı, şekerli ve ayaküstü tarzı gıdaların tüketimini önleyin ve çocuğu bunları tüketmeye alıştırmayın.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Ara öğünlerinde süt+meyve, ya da ekmek+peynir+domates gibi sağlıklı gıdalardan oluşan öğünler oluşturun.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Hamburger yerine yağsız tost veya peynirli sandviç tüketmesini sağlayın.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Yavaş yavaş değişik besinler tattırın ve sağlıklı-sağlıksız gıda ayırımı öğretin.
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Tüm sebzeleri hafta boyunca değişimli olarak yedirin. Sevmediği sebzeyi ise makarna, pilav eşliğinde veya çorba içinde yedirin.
Adeta obezite ile büyüyen çocuklar erişkin hayatlarında değişik sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Bunlara örnek olarak; kalp damar hastalıkları, diyabet, bağışıklık sisteminde problemler, ortopedik sorunlar, deri problemlerini gösterilebilir. Bu kadar soruna yol açabilme potansiyeli olan obezite ile mücadele için anne babaların mutlaka bilinçlenerek çocuklarını okul öncesi yaştan itibaren korumaları gerekmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...