Davutoğlu'ndan BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı

Davutoğlu'ndan BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük insani trajedinin Suriye'de yaşandığını, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen karar alması gerektiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında "Suriye'de İnsani Kriz" başlıklı oturumda konuştu. Suriyeli "en şanslı" sivillerin komşu ülkelere sığınanlar olduğunu, bu gruptakilerin en azından saldırılardan korunduğunu ve karınlarını doyurabildiklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin misafir ettiği 700 bin Suriyeliye bugüne dek 2,5 milyar dolar harcadığını ve gerektiğinde daha fazlasını yapacağını ifade etti. Davutoğlu, Suriye içinde yerlerinden edilmiş yaklaşık 7 milyon insanın açlık ve saldırı tehdidi altında bulunduğuna ve en zor durumdaki bu gruba uluslararası yardımların ulaştırılamadığına dikkati çekti.

Suriye'de 11 bin insanın sistematik işkenceden geçirilerek ve aç bırakılarak katledildiklerini ispatlayan fotoğrafları herkesin görmesini isteyen Davutoğlu, bu görüntülerin "Ortaçağ zihniyetini" yansıttığını belirtti.

Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nden tek bir karar istirham ediyorum. Şu ana dek tek bir karar yok. Sadece bağlayıcı olmayan bir başkanlık açıklaması var. Acilen BM Güvenlik Konseyi, tüm taraflar için bağlayıcı olan, bu açlık stratejisinin sona erdirilmesi ve insani yardım konvoylarının geçişine, yardım kuruluşların erişimine izin verilmesi yönünde karar almalıdır. Aksi takdirde BM yardım ajanslarının, Kızılay ve Kızılhaç'ın ve bizim gibi komşu ülkelerin iyi niyetle uzak mesafeden çabaları, bu trajedinin büyüklüğü nedeniyle çok yardımcı olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Suriye'de yaşanan insani trajedinin BM Güvenlik Konseyi'nde yankılanabilmesi için küresel farkındalık kampanyasına ve karar alıcılara baskı yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Davutoğlu, "Suriye karmakarışık, müdahil olmak istemiyoruz" gerekçesine, insani bir meselede sığınılamayacağını vurguladı.

Davutoğlu, Suriye içlerine insani yardımların ulaştırılmasını muhalefetin değil rejimin engellediğine dikkati çekerek "Rejimi savunanlar devletin egemenlik hakkının arkasına saklanıyor. İnsanlık ölüyor devlet egemenliğinden bahsediyorlar. Devletler insanlar içindir, tersi doğru değil. (Rejim) tüm Suriyelileri katledecek ve yine devlet insandan önemli olacak. Yaşayan kimse kalmadıysa o devlete neden gerek var?" eleştirisinde bulundu.

Bu sözleriyle katılımcılardan alkış alan Davutoğlu, eğitim ve sağlık başta olmak üzere Suriyeli sığınmacılara sunulan hizmetler hakkında bilgi vererek bu gruptakiler için çok fazla endişelenmediğini belirtirken, Suriye içinde "kuşatılmış" bölgelerde açlığa mahkum edilen Suriyelilerin yaşadıklarını "neredeyse Holokost" olarak nitelendirdi.

Oturumda konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve insani yardımlardan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, çabaları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederken uluslararası toplumun insani yardımlar konusunda daha fazlasının yapılabileceğini belirttiler ve Davutoğlu'nun bağlayıcı karar alınması için BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı çağrıya destek verdiler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...