Pentagon'dan 'başörtüsü' açılımı

Pentagon'dan 'başörtüsü' açılımı

DÜNYA Haberleri

ABD, sakal, uzun saç, başörtüsü ve kipa gibi dini inançlardan kaynaklanan uygulama ve kıyafetleri serbest bırakıyor

ABD Savunma Bakanlığı, sakal, uzun saç, başörtüsü ve kipa gibi dini inançlardan kaynaklanan uygulama ve kıyafetleri serbest bırakıyor. Bakanlığın yayınladığı yeni düzenleme, sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri kaydıyla askerlerin bu gibi dini uygulamalarına izin veriyor. Yeni düzenleme, Pentagon sözcüsü Kıdemli YüzbaşıNate Christensen tarafından duyuruldu. Savunma Bakanlığı'nda ilk defa sakal, uzun saç ve dini giyim eşyalarının askeri düzen ve disiplini bozmaması kaydıyla serbest bırakıldığını açıklayan Christensen, bakanlığın dini inançlara verdiği öneme vurgu yaptı.

Düzenlemede dini uygulamalara görevin yerine getirilmesi sırasında olumsuz etki yapmaması, askerin hızını düşürmemesi, bütünlüğe ve askeri disipline uyması şartı getiriliyor. Örneğin uzun sakalve saçın gaz maskesi veya miğferin takılmasına engel olmaması gerekiyor.

Ayrıca askerlerin sakal bırakmadan veya herhangi bir dini kıyafet giymeden önce üstlerinden izin alması gerekiyor. Bu yöndeki tüm taleplerin tek tek değerlendirileceğini ifade eden Christensen, komutanların askerin ihtiyacı ile askeri görevin tamamlanması noktasındaki hassasiyeti göz önüne alarak karar vereceklerini söyledi.

Taleplerin sadece yetkililerin görevin tamamlanmasını askerin ihtiyacından daha gerekli görmesi durumunda geri çevrileceğini ifade eden Christensen, "Savunma Bakanlığı, askeri personelin kişisel inancının öğretilerini yerine getirmesi hakkına çok yüksek önem verir. Buna inançsız olma hakkı dahil." şeklinde konuştu.

Karar Amerikan İslami İlişkiler Konseyi ve Sih Koalisyonu gibi sivil toplum kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı. ABD ordusunda yaklaşık 6 bin 500 Budist, 3 bin 700 Müslüman ve 4 bin 500 Yahudi kökenli askerin olduğu ifade ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...