Sırp General Cukiç için 'skandal' karar

/ Kaynak: AA
Sırp General Cukiç için 'skandal' karar

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, daha önce 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Cukiç hakkında verilen kararı bozdu.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, 1995 yılında ülkenin kuzeydoğusundaki Tuzla'da, 71 kişinin ölümüne sebep olan bombardımanın sorumlusu olduğu gerekçesiyle, daha önce 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Bosna Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Novak Cukiç hakkında verilen kararı bozdu.
Bosna Hersek Mahkemesi tarafından, Cukiç hakkında 2009 yılında ''sivil halka yönelik savaş suçu işlemek'' suçundan 25 yıl hapis cezası verildi. Temyiz Mahkemesi'nce 2010 yılında onaylanan bu karar üzerine Cukiç'in avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Cukiç'in avukatları, daha önce verilen 25 yıllık hapis cezasının suçun işlendiği dönemdeki mevcut kanunlara göre değil, daha sonra düzenlenen yeni kanunlara göre verildiğini savunarak, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne itiraz ettiklerini bildirdi.
Anayasa Mahkemesi, Cukiç'in avukatlarının talebini haklı bularak daha önceki kararları bozdu. Sırp general Cukiç, mevcut ceza kanunlarına göre yeniden yargılanacak.
Cukiç'in avukatı Duşan Tomiç, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından müvekkililin gün içerisinde ya da en geç pazartesi günü tahliye edileceğini söyledi.
Cukiç yönetimindeki Bosnalı Sırp birlikleri, 25 Mayıs 1995 tarihinde, Tuzla kentinin Kapiya semtini bombalamış, saldırıda 71 sivil hayatını kaybederken, 150'den fazla sivil ise yaralanmıştı.
-''Adalet yok''
Tuzla'daki bombardımanda hayatını kaybeden Admir Alispahiç'in annesi Nura Alispahiç, Cukiç hakkındaki kararın açıklanmasının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın kendisini son derece üzdüğünü söyleyen Alispahiç, ''Adalet yok. Hiçbir zaman olmadı, olmayacak da. İstedikleri her şeyi yapabiliyorlar, görüyorsunuz. Bu benzeri görülmemiş bir utanç. Allah'tan da korkmuyorlar mı?'' dedi.
Nura Alispahiç, Bosna'daki savaşta eşi Aliya ve küçük oğlu Azmir'i de kaybetmişti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...