Kayseri Valiliği'nden iddialara belgeli cevap

Kayseri Valiliği'nden iddialara belgeli cevap

Politika Haberleri

Kayseri Valiliği, 21 kişinin öldüğü otobüs kazasıyla ilgili 'İlk yardım ve kurtarma ekipleri olay yerine geç ulaştı' iddialarına cevap verdi.

Kayseri Valiliği, Pınarbaşı ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında, 112 Komuta Kontrol Merkezine ihbarın saat 02.01'de geldiğini, havanın kar yağışlı ve sisli olmasına rağmen ilk ekibin saat 02.44'de olay yerine ulaştığını bildirdi.
OTOBÜS ŞOFÖRÜ TUTUKLANDI - TIKLA
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Kayseri-Malatya karayolunun 117. kilometresinde bir yolcu otobüsünün şarampole devrilerek 21 kişinin ölümü, 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazasının ardından kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.
Kayseri Valiliği'nden iddialara belgeli cevap
Kazanın, 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi'ne ihbar edildiği saat 02.01'den itibaren başta sağlık ekipleri olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının personelinin derhal harekete geçerek kar yağışı ve yoğun sis altında olay yerine intikal edip, yaralıların sağlık kurumlarına nakli ve devrilen otobüsün enkazının kaldırılması için yoğun gayret gösterdiklerinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

''Konunun uzmanlarının beyanları dışında, kişilerin ve özellikle kaza yapan otobüs firması yetkililerinin beyanlarına dayanılarak yapılan açıklamalar sonucu kamuoyunda kaza ile ilgili bilgi kirliliğinin yaşandığı değerlendirilmektedir. Konu ile ilgili olmayan kişilerin yapmış olduğu açıklamalar sonucu yanlış kanaatlerin oluşmasının önüne geçilebilmesi amacıyla hepimizi derinden üzen kaza sonrası yapılan çalışmalara aşağıda yer verilmiştir. Olayla ilgili adli soruşturma da zaten başlatılmış olup kazaya sebebiyet verenler ve ihmali bulunanlar bu soruşturma sonucu ortaya çıkacaktır.''
Kayseri Valiliği'nden iddialara belgeli cevap
- İlk ekip saat 02.44'te olay yerine ulaşmış

Olay yerinin Kayseri'ye 117 kilometre, Pınarbaşı ilçesine 35 kilometre uzaklıkta olduğunun anımsatıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''112 Komuta Kontrol Merkezinin kayıtlarına göre ilk çağrı saat 02.01'de gelmiş, saat 02.03'de Pınarbaşı ekibi aranarak vaka ile ilgili bilgi verilmiş, 02.05'te ise Pınarbaşı ekibi çıkış yapmıştır. Havanın kar yağışlı ve sisli olmasına rağmen Pınarbaşı ilçesinden yola çıkan ilk ekip olay yerine 02.44'te varmıştır. 02.09'da Pınarbaşı'ndaki ikinci ekip çıkış yapmış ve 02.47'de olay yerine varmıştır. 02.02'de Sivas 112 aranarak olay yerine ambulans çıkartılması istenilmiş, Sivas Gürün Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuna ait ambulanslar sırasıyla saat 03.07, 03.32 ve 03.5'de olay yerine varmışlardır.

İhbarın alınmasının hemen ardından polis, jandarma, itfaiye ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü aranarak kazayla ilgili bilgilendirilmiş ve derhal ekip çıkarmaları sağlanmıştır. Kayseri'den 22, Sivas'tan 3 olmak üzere toplam 25 ambulans ve 1 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olay yerine sevk edilmiştir. Yaralıların ilk müdahaleleri olay yerinde yapılarak Pınarbaşı Devlet Hastanesine sevk edilmiş olup, yaralıların ileri tetkik ve tedavi amacıyla 112 ambulansları ile Kayseri il merkezindeki kamu ve özel hastanelere sevkleri sağlanmıştır.''

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün kayıtlarında 23.01.2014 günü saat 02.10'da kaza haberinin alındığı, 02.13'de hareket emrinin alındığı, 1 kurtarma aracı ve 5 kişilik personel ile birlikte saat 02.25'de çıkış yapıldığı, saat 03.50'de olay yerine ulaşıldığı ve çalışmalara başlandığı belirtilerek, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün kayıtlarından ise saat 02.19'da ihbarın alındığı, 1 araç ve 6 personel ile saat 02.20'de çıkış yapıldığı, saat 03.50'de olay yerine ulaşıldığının anlaşıldığı kaydedildi.

- Vinçler 04.30'da olay yerine ulaşmış

Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün kayıtlarının da paylaşıldığı açıklamada, ayrıca şu görüşlere yer verildi:

''Saat 03.06'da olay yerinde bulunan 112 görevlisi arayarak çekiciye ihtiyaç duyulduğunu bildirmiş, saat 03.07'de vinç sahibine olay yeri hakkında bilgi verilerek hızlı bir şekilde intikal etmesi söylenmiştir. Ayrıca saat 03.29'da Gürün ilçesinden çekici sahibi ile görüşülmüş, çekici sahibi de konudan bilgisinin olduğunu ve hemen yola çıktığını belirtmiştir. Çekici vinçlerin olay yerine gelmesiyle saat 04.30 gibi kaza yapan otobüsün kaldırılarak hayatını kaybedenlerin çıkartıldığı, Cumhuriyet Savcısının gelmesiyle de adli işlemlerin başladığı ve saat 07.45 itibariyle cenazelerin Kayseri Adli Tıp Kurumuna sevk işlemlerinin başlayarak saat 09.30 itibariyle bitirildiği, 20'si olay yerinde 1'i de hastanede olmak üzere 21 vatandaşın hayatını kaybettiği tespit edilmiş olup, yaralıların tedavilerine devam edilmektedir. Cenazelerin tamamı 23.01.2014 günü saat 23.00 itibariyle memleketlerine gönderilmiştir.''

- Hız sınırını 2 kez aşmış
Açıklamada, 34 DG 5950 plakalı yolcu otobüsünün sonradan yapılan takoğraf incelemesinde 23.15-24.00 ile 01.40-01.45 saatleri arasında hız sınırı ihlalinin tespit edildiği ve cezai yaptırım uygulandığı da bildirildi.

Kayseri'de dün E.K'nin kullandığı 34 DG 5950 plakalı yolcu otobüsünün Pınarbaşı-Gürün karayolunun 35. kilometresinde kontrolden çıkarak şarampole devrilmesi sonucu 21 kişi ölmüş, 29 kişi ise yaralanmıştı. Kazada yaralanan otobüs şoförü E.K, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Kayseri Valiliği'nden iddialara belgeli cevap

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...