BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sarımsak doları solladı

Sarımsak doları solladı

Geçen ay 1.5 milyon lira olan sarımsağın fiyatı durdurulamıyor. Dün halde 4 milyon liradan işlem gören sarımsak, pazarlarda kilosu 5 milyon liradan satıldı.



KASTAMONU - Türkiye’nin sarımsak deposu olarak bilinen Taşköprü’de yaşanan kuraklık nedeniyle, sarımsak fiyatlarının yükselişi sürüyor. Geçtiğimiz aylarda dolarla “at başı” yarışan sarımsak fiyatlarında, bir ay içinde büyük artış yaşandı. Geçtiğimiz ay 1.5 milyon lira olan sarımsağın fiyatı, daha sonra 2 milyona, geçtiğimiz hafta da 3 milyona çıkmıştı. Bu hafta Antalya Toptancı Hali’nde 4 milyon liradan işlem gören sarımsağın, semt pazarları ve manavlarda ise kilosu 5 milyon liraya kadar çıktı. Fiyatların neden bu kadar yükseldiğinin cevabı ise arzdaki azalmada yatıyor. Sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu’ya bağlı Taşköprü İlçe Tarım Müdürü Hüsamettin Güler, normal koşullarda bölgede sarımsak üretiminin 20-30 bin ton civarında gerçekleştiğini, ancak bu sezon yaşanan kuraklık nedeniyle, ürün rekoltesinin 18 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi. Sarımsağın başta Taşköprü olmak üzere Trakya ve Balıkesir bölgelerinde de üretildiğini kaydeden Güler, “Taşköprü sarımsağı, diğer bölgelerde üretilen sarımsağa göre daha kaliteli. Bu nedenle bir yıl saklanabiliyor. Balıkesir ve Trakya bölgelerinde üretilen sarımsağın, aramosu ve kükürt oranının düşük olması nedeniyle kısa sürede tüketilmesi gerekiyor” diye konuştu. Bölgede yapımı devam eden barajların devreye girmesiyle, sulama olanaklarının artacağına dikkati çeken Güler, böylece bölgede su sorunu kalmayacağını ve sarımsak üretiminin 70-80 bin tona çıkabileceğini kaydetti. Taşköprü Ziraat Odası Başkanı olan Murat Çelik de, sarımsak fiyatlarının yükselmesinin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Her derde deva Öte yandan antibiyotik özelliği olan sarımsak, tıp alanında da kullanılıyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Feramuz Özdemir, sarımsağın içerdiği “allicinin” maddesinin antimikrobiyal özelliği bulunduğunu, bu nedenle de sarımsağın çok eski yıllardan beri tıbbi amaçlarla kullanıldığını söyledi. Son yıllarda sarımsağın kolesterol düşürücü, toksik etkiyi engelleyici ve dolaşım sistemini düzenleyici özelliklerinin de keşfedildiğini ifade eden Doç. Özdemir, sarımsağın halk arasında bilinen etkilerinin ise hücre yenilemesi, iştah açması, damarları genişletmesi, ses kısıklığını tedavi etmesi, romatizmaya iyi gelmesi olduğunu söyledi. Macunu bile var Sarımsak üretiminin yapıldığı Taşköprü ilçesinde, nefes darlığı, öksürük, ses kısıklığı, bağırsak kurtlarını dökme, damarları açma amacıyla üretilen “Sarımsak Macunu” da tüketiliyor. Sarımsak macunu, sarımsağın koyun sütüyle haşlanması ve terayağında pişirilmesiyle yapılıyor. Bu karışıma daha sonra bal ilave ediliyor ve karışımın her sabah bir çay kaşığı alınması öneriliyor. Sarımsağın kokusunun giderilmesi için ise 2 ya da 3 kahve çekirdeği ya da anason tohumu, elma kabuğu veya karanfilin ağızda çiğnenmesi isteniyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 93699
    % 0.94
  • 5.2716
    % -1.23
  • 6.0028
    % -1.12
  • 6.7306
    % -1.44
  • 211.531
    % -0.51
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT