Aort yırtılması şiddetli ağrı ile gelir...

Aort yırtılması şiddetli ağrı ile gelir...

SAĞLIK Haberleri

Ani gelişen, çok şiddetli ve yırtılır tarzda bir göğüs ağrısı ile kendini gösteren aort yırtılması, erken müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanıyor.

Aort yırtılmasının damar sertliği hastalarında ve değişken yüksek tansiyonu olanlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Acıbadem International Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Yusuf Kuserli, "Bu hastalarda göğüs ağrısı boyuna, sırta, omuza, kollara ve karına doğru da yayılabilir. Ağrının şekli ve yayılımı itibariyle hastalar kalp krizi geçirdiklerini düşünebilirler" dedi.Aort yırtılmasının bir milyonda 5-10 kişide görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Yusuf Kuserli, hastaların %75'nin 40-70 yaş aralığında olduğunu söyledi. Dr. Kuserli, yaşlı ve eşlik eden hastalıkları olanların risk altında olduğunu belirterek, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü ifade etti.
Hastalığın büyük atardamar duvarının herhangi bir sebeple ikiye ayrılması ve bu iki tabaka arasına nbsp;kan ve pıhtı dolması sonucu geliştiğini söyleyen Dr. Kuserli, ağrıdan başka, bilinç bulanıklıkları, bir kolunu veya bacağını hareket ettirememe, vücudun bir kısmında uyuşukluk hissi, baş dönmesi, sıkıntı hissi, bulantı, kusma, aşırı terleme, kesik soluma gibi belirtilerin de görülebileceğini hatırlattı.
Aort yırtılmasına erken müdahalenin şart olduğunu söyleyen Dr. Kuserli, "Her 100 hastadan 10 tanesi hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirir. Bundan sonra da geçen her saatte bir hasta ölür. Tek tedavi yöntemi acil ameliyattır. Zaman kaybedilmeden hasta ameliyata alınarak aort damarı değiştirilmelidir. Yırtılma başka hangi damarları tutuyorsa onlara da müdahale gereklidir ve bu ameliyatın riskini belirleyecektir" diye konuştu.


BULANTI, KUSMA, AŞIRI TERLEME
Ağrıdan başka, bilinç bulanıklıkları, bir kolunu veya bacağını hareket ettirememe, vücudun bir kısmında uyuşukluk hissi, baş dönmesi, sıkıntı hissi, bulantı, kusma, aşırı terleme de görülür.


Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...