'Uzman Eczacı'lar geliyor

'Uzman Eczacı'lar geliyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de 2023 yılından itibaren 100'den fazla yataklı tüm hastanelerde "uzman eczacı" çalıştırılacak.

Türkiye'de 2023 yılından itibaren 100'den fazla yataklı tüm hastanelerde "uzman eczacı" çalıştırılacak. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu gündeminde bulunan ve alt komisyona gönderilen "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne son şekli verildi. Alt Komisyon Başkanı ve teklif sahibi AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eczacılıkta uzmanlık getirilmesinin, ülkede sağlık bilincinin artmasına, nitelikli sağlık hizmeti verilmesine katkı sağlayacağını, ayrıca mesleği daha cazibeli hale getireceğini söyledi. Teklifle, uzmanlığın yeniden tanımlandığını belirten Domaç, uzmanlığı "klinik ve fitoformasi" olarak ikiye ayrıldığını ve daha önce 4 yıl olarak belirlenen uzmanlık süresinin 3 yıla çekildiğini anlattı. Düzenlemenin yürürlük tarihinin 2023 olarak belirlendiğine işaret eden Domaç, "Yeterli sayıda uzmanının yetişmesi, yönetmeliklerin çıkarılması, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu oluşumu için 2023 tarihini belirledik. Şu anda yasayı çıkarsak bile bir uzmanının yetişmesi, 5 yılı alır. Bu tarihten itibaren özel dahil tüm hastanelerde klinik uzman eczacı çalıştırılması zorunlu olacak" dedi.
Domaç, 100 yatağa kadar uzman çalıştırma zorunluluğu olmayacağına dikkati çekerek, 300 yatağa kadar bir, sonraki 200 yatak için artı bir uzman çalıştırılmasının zorunlu olacağını söyledi.
Uzman olunca devlette çalışacakların döner sermaye göstergesinin 500'e indirildiğini belirten Domaç, "Teklifte bunu 700 olarak belirlemiştik. Maliye Bakanlığı'nın görüşü doğrultusunda 500'e indirdik. Döner sermayeden alacakları pay biraz daha az olacak ama normal eczacılardan daha fazla olacak" dedi.
"Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu"nun 11 kişiden oluşacağını, Sağlık Bakanlığı'ndan 7, YÖK'ten 3 ve Türk Eczacıları Birliği'nden bir kişinin yer alacağını anlatan Domaç, Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek 7 kişiden 3'ünün de öğretim üyeleri olacağını söyledi.
Kurul'un görev ve yetkilerinin yeniden belirlendiğini kaydeden Domaç, uzman sayısında değişiklik yapılmasını Kurul'un önereceğini, Sağlık Bakanlığı'nın onaylayacağını, ayrıca ihtiyaç kalmayan uzmanlık dallarını kaldırmada Kurul'da üçte iki çoğunlukla karar alınabileceğini ifade etti.
Belirlenen alanlarda doktora yapmış kişilerin 4 yıl alanda çalıştıktan sonra çalışmalarını bir dosya halinde uzmanlık kuruluna sunup orada kabul edildikten sonra uzman olabileceklerini belirten Domaç, Kurul'un bu konudaki kararını en geç bir yıl içinde vereceğini dile getirdi.
Türkiye'de önemli bir eksikliği girecek olan düzenlemede tıpta uzmanlık benzeri bir sistemi önerdiklerini ifade eden Domaç, "Başka ülkelerdeki modelleri de inceledik. Bizde getirilecek sistemi, bu ülke modellerine benzettik. Dünyada klinik eczacılık ağırlıklı olarak yapılıyor. Dünyada çok uzmanlık alanı var. Bazı ülkelerde 2, bazı ülkelerde 3, ABD'de ise 11-12 alan var. ABD, eğitimin çok önemli olduğu bir ülke... ABD'de ilaç zehirlenmeleri soncu ölüm vakası yılda 110 bin civarında. Bizim gibi ülkelerde bunun ölçümü yok" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...