AB yolunda yeni bir seferberlik başlıyor

AB yolunda yeni bir seferberlik başlıyor

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan'ın 5 yıl aradan sonra Brüksel'e gerçekleştirdiği ziyaret AB'ye üyelik sürecini hızlandırdı. Bu yıl AB için atılım yılı olacak.

Hükümet, bir süreden beri 'rölantide' giden Türkiye-AB ilişkilerini yeniden canlandırmak için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıl aradan sonra Brüksel'e yaptığı ziyaretin ardından Türkiye, hemen hemen tüm kurumlarını devreye sokup 2014 yılı içinde yeni bir AB atağı başlatacak. AK Partili kurmaylara göre, Erdoğan'ın son ziyareti Türkiye'nin AB üyeliği yolunda önemli bir adım oldu. Türkiye'nin 'AB çıpasını' güçlendirmek için bundan sonra önemli adımlar atılacağını dile getiren AK Parti yöneticileri, 2014 yılının Türkiye açısından kilit olduğunu ifade ediyor. Hükümetin AB konusunda izleyeceği yeni yol haritası AK Parti yönetimi tarafından şöyle dile getirildi:
YOĞUN DİPLOMASİ
nbsp;2014 AB yılı olacak. Bu kapsamda, AB ülkeleri başta olmak üzere tam üyelik için bütün dünyada yoğun bir lobi faaliyeti devreye sokulacak. Bir yandan da 2015 yılının sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yılı olması sebebiyle Ermeni diasporasının yapacağı çalışmalara karşı atak başlatılacak. Her iki konu için de Türkiye bütün kurumları ile devreye girecek. Bu kapsamda, sivil toplum örgütleri, iş dünyası, milletvekilleri, yurtdışındaki Türk vatandaşları seferber edilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yoğun bir diplomasi trafiğine girecek.
nbsp;AK Partili kurmaylar Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bazı fasılların açılmasıyla ilgili büyük bir direnç olduğunu hatırlatarak, "Bu konuda Fransa ve Almanya'nın defansı var. Hollande ve Merkel'le yapılacak görüşmelerde bu defansın kaldırılmasıyla ilgili adımlar atılacak" görüşünü dile getiriyor. Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti, Cumhurbaşkanı'nın ise İspanya ziyaretlerinin yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin Türkiye ziyaretinin AB üyeliği konusunda önemli bir aşama olduğu belirtiliyor. AK Parti kurmaylarına göre, bütün bu temaslarda Türkiye'nin AB üyeliğinde güçlü bir vurgu yapılacak ve Türkiye'nin bu konudaki kararlılığı gösterilecek. Bu arada, Başbakan'ın Brüksel ziyaretindeki heyette yer alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin muhatapları ile yaptığı görüşmelerde Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle Türkiye'nin girdiği yükümlülükleri hafifletmeye dönük mesajlar verdiği belirtildi. Önümüzdeki günlerde de Gümrük Birliği sebebiyle Türkiye'nin girdiği yükümlülükleri azaltmak için çaba gösterileceği ifade edildi.
Yücel nbsp;KAYAOĞLU/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...