Türkiye'de kaç AVM var?

Türkiye'de kaç AVM var?

Ekonomi Haberleri

TESK Genel Başkanı, ülkedeki AVM sayısının çığ gibi büyüdüğünü belirterek, son 10 yıl içerisinde AVM sayısının 62'den 310'a çıktığını söyledi

Palandöken, Perakende Sektörünü düzenleyen yasanın yerel seçimlerden sonra TBMM'nin gündemine geleceğinin açıklanmasını da değerlendirerek, "Bu yasa için 16 yıl bekledik 3 ay daha bekleriz" dedi. Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Palandöken, "Ülke ekonomisinde esnaf ve sanatkar bakımından büyük bir durgunluk yaşanmaktadır. Ancak dolar kuru yükselişini hızla sürdürüyor. Bu dövizde yaşanan yükselişler ve piyasadaki durgunlukla birlikte esnaf ve sanatkarın işlerinde önemli bir daralma yaşanmaktadır. Sermaye ile yarışında devamlı güç kaybeden, esnaf ve sanatkarımız Türkiye'nin her yerinde sıkıntı içerisindedir" ifadesini kullandı.


"16 YIL BEKLEDİK 3 AY DAHA BEKLERİZ"
Perakende sektörünü düzenleyen yasanın 16 yıldır beklediğini de anlatan Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi. "Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarı istediğimiz ölçüde gündeme gelmedi. Gelse de yabancı sermaye lobileri bunu sürekli olarak engelliyorlar. Bu meselenin aşılması içinde artık geriye sayım başladı derken önceki gün yapılan açıklama ile perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı seçimlerden sonraya kaldı. Seçimlerden sonraya kalınca biz yine buruklaştık. Keşke seçimlerden önce olsa da Türk esnaf ve sanatkârların önündeki korkulu rüyalar kalkmış olsaydı."


"2014'DE CİRO BEKLENTİLERİ 75 MİLYAR"
Türkiye genelinde AVM sayısının 310'a ulaştığını ve AVM'lerdeki toplam kiralanabilir alanın ise 8.7 milyon metrekareye çıktığını da anlatan Bendevi Palandöken şöyle devam etti: "AVM sayısı son 10 yılda yüzde 400 oranında arttı. 2015 yılına gelindiğinde kiralanabilir AVM alanı 13 milyon metrekareyi geçecek. Şuan 54 ilimizde AVM varken 2015 yılında AVM açılan il sayımız 60'a yükselecek. On yıl önce açılan AVM'lerin kiralama alanı büyüklükleri ortalama 30 bin metre kareyken, 2013 senesinde açılacak AVM'lerin ortalama büyüklüğü 40 bin metrekareye yaklaşmış durumda. Metrekare kiralanabilir alan başına düşen cirolar 2013 Kasım ayında İstanbul'da 650 lira, Anadolu'da 492 lira olarak gerçekleşerek, Türkiye genelinde 549 liraya ulaşmıştır. 2013 Kasım ayında en büyük ciro artışı hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket ciroları bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 19 arttı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla AVM'lerdeki diğer alanlar kategorisi yüzde 17, genel kategorisi yüzde 11, yiyecek kategorisi yüzde 9, giyim kategorisi yüzde 8, ayakkabı kategorisi yüzde 6, teknoloji kategorisi yüzde 5 artış gösterdi. AVM'lerin 2013 sonu itibariyle 60 milyar liraya yakın ciroyla kapattıkları tahmin edilmektedir. Sektör 2014'te 75 milyar lira civarında ciro gerçekleştirmeyi hedefleyerek geleneksel perakendenin pazar payını azaltacak".

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...