Meclis Torba Kanunu Tasarısı'nı görüşecek

/ Kaynak: AA
Meclis Torba Kanunu Tasarısı'nı görüşecek

Politika Haberleri  / AA

TBMM Genel Kurulu, bu hafta çok sayıda kanunda değişiklik yapan "Torba Kanun Tasarısı" için mesai yapacak.

HSYK yasa teklifi görüşmeleri nedeniyle tartışma ve kavgalara sahne olan TBMM Genel Kurulu, bu hafta çok sayıda kanunda değişiklik yapan "Torba Kanun Tasarısı" için mesai yapacak.126 maddeden oluşan ve "temel kanun" olarak 5 bölüm halinde görüşülecek olan "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", önemli düzenlemeler içeriyor.
Tasarıya göre, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100'ü tutarında iş yeri indirimi yapılacak. Engelli istihdamı teşvik edilecek.
Tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için de ÖTV indirimi yapılacak. nbsp;
Tasarıyla, nbsp;otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. nbsp;
Türkiye Diyanet Vakfı'na ait hastaneler Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na devredilecek. Türkiye'de tedavi talebinde bulunan yabancı uyruklu hastaların giderleri ile hastaların kendileri ve refakatçilerinin her biri için belirlenecek konaklama giderleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak.
nbsp;Engellilere yönelik, öncelikle bulundukları ortamda bağımsız yaşayabilmeleri için durumlarına uygun olarak gerekli psikososyal destek ve bakım hizmetleri sunulacak. Toplumsal hayata katılım ve eşitlik temelinde engellilere habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Habilitasyon ve rehabilitasyon kararının alınması, planlanması, yürütülmesi ve sonlandırılması dahil her aşamasında engelli ve ailesinin aktif ve etkin katılımı sağlanacak.
Yurtdışından getirilen telefonların gerçeğe aykırı şekilde kayıt altına alınması ile GSM aboneliklerinin kişinin bilgisi dışında yapılması ve bu şekilde kişinin bilgi ve rızası dışında oluşturulan aboneliklerin bu özellikleri bilinerek kullanılması yasaklanıyor. nbsp;
Gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişilerine ait sosyal hizmet kuruluşlarında eksiklik veya aykırılığın tespiti halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının 10 katından 50 katına kadar idari para cezası verilecek.
Birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli varsa hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında, birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılacak. Ev tipi sosyal hizmet birimlerindeki hizmetler, kesintisiz verilecek.
Tasarıya göre, internette özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin başvurularda, TİB Başkanı, söz konusu yayına erişimi resen engelleme kararı alabilecek. İnternette kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi, direkt olarak mahkemeye başvurabilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak.
Sürücü koltuğu hariç 9 ila 16 oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar 7 Temmuz 2018'e kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilecek.
Komisyonlar
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'de yaşanan sorunlarla ilgili olarak grup başkanvekilleriyle biraraya gelecek. nbsp;
TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek . AB Uyum Komisyonu, 29 Mart Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşecek. Dışişleri Komisyonu da aynı gün yapacağı toplantıda, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını ele alacak. İçişleri Komisyonu, 30 Ocak Perşembe günü, nbsp;Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşecek. nbsp;

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...