BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çocukluktaki şişmanlık riskli

Çocukluktaki şişmanlık riskli

Çocukluk dönemindeki şişmanlığın, yetişkinlik döneminde kalp hastalıkları riskini artırdığı saptandı.



CHICAGO - Çocukluk dönemindeki şişmanlığın, yetişkinlik döneminde kalp hastalıkları riskini artırdığı saptandı. Fransız bilim adamı Dr. Patrick Tounian ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın, Lancet dergisinde yer alan raporunda, şişman çocukların anormal damar formuna sahip olduklarının anlaşıldığı belirtildi. Araştırmada 48 şişman, 27 normal kilolu çocuğa geniş çaplı damar testleri uygulandı. Damar testlerinde, damarların cidarları ve esneklikleri, damar cidarlarının fonksiyonları gibi, kalp hastalıkları ve inmeye yol açan faktörler gözönünde tutuldu. Araştırma sonucunda, şişman çocukların damar sağlığı, normal kilolu çocuklara göre farklı bulundu. Çocukluk dönemindeki şişmanlığın, yetişkinlik döneminde kalp hastalıkları riskini artırdığı saptandı. Araştırmacılar, çocuklarda şişmanlığın yayılmasıyla birlikte kalp hastalıklarının ve bu hastalıklardan ölümlerin de arttığını açıkladı. Konuyla ilgili yorum yapan uzmanlar, çocuklardaki şişmanlığın aile yapısından da kaynaklandığını belirtti. Ailelere tavsiyeler Anne babalar çocuklarının tabaklarını fazla doldurmamalı. Büyük porsiyonlar, fazla kilolar olarak geri dönecektir. Evde abur cubur bulundurmayın. Az yağlı ve az şekerli yiyecekler satın alın. Televizyonun önünde değil, yemek masasında ya da mutfakta yemek yiyin. Çocuklarıyla birlikte anne babalarının da rejim yapması etkili oluyor. Rejim yapmak her zamanki gibi iyi bir çözüm. Bu rejimde çocuklara dondurma, çizburger ve kızartmalardan oluşan “kırmızı yiyecek”leri daha az yemeleri tavsiye ediliyor. Yağsız tavuk ve fırınlanmış patates gibi “sarı ışık yiyecek”lerin ihtiyatlı olarak yenmeleri tavsiye edilirken, havuç ve salata gibi lifli yiyeceklerden oluşan “yeşil ışık yiyecekleri” ise düzenli olarak yenebiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT