Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil

Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil

Ekonomi Haberleri

Evinizde otururken aracınızla ilgili uzaktan bilgi almak ve bazı özelliklerini uzaktan kumanda edebilmek artık hayal değil. Sürücüsüz otomobiller de.

İlk olarak Las Vegas'ta düzenlenen Müşteri Elektronik Fuarı 2014 (CES) kapsamında bir araştırma prototipi olarak tanıtılan Samsung Galaxy Gear ile hayata geçirilen BMW i Remote uygulamasıyla sürücülerin araçları ile ilgili uzaktan bilgi sahibi olabilmesi ve kimi özelliklere uzaktan kumanda edebilmesi sağlanıyor.BMW i Remote araştırma uygulaması sayesinde kullanıcılar Samsung Galaxy Gear cihazına göz attıklarında yalnızca saat bilgilerini değil, aynı zamanda BMW i3'ün elektrik enerjisine göre kalan menzilini, kalan batarya şarj miktarını ve tüm hareket saatlerini de görebilecekler.

Aynı fuarda BMW ve Audi de sürücüsüz araç teknolojilerine olan yatırımlarını sergilediler. Audi'nin zFAS araç bilgisayarıyla, trafik ışıklarını algılama, şerit algılama ve yaya algılama alanında kullanılabilecek bir sistem geliştirdi. BMW ise bir 2 serisi Coupe aracıyla kayan bir aracın kendi kendini kontrol etmesini test etti. Sürücüsüz ve uzaktan kumandalı araçlar gerçek oluyor ama henüz çözülemeyen en önemli sorun insan faktörü. Sigortalar ve sorumlulukların dağılımının nasıl yapılacağı teknolojinin gerçeğe aktarılması noktasında hala en önemli problem.

DÜNYADA BİR İLK
Entegre SIM kart özelliğiyle BMW i3, dünyada ilk defa elektrikli bir
otomobilde eksiksiz ağ bağlantısı sunan model olarak adını otomotiv tarihine de yazdırmış olmasıyla dikkat çekiyor.
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
3 lira ile 150 kilometre

Ankaralı firmanın Ar-Ge ve Mühendislik Müdürü Özer Arslan, ürettikleri otomobilin kilometre başına 2 kuruşluk enerji tükettiğini ve tam dolu şarjla 150 kilometre yol katedebildiğini söyledi. Arslan, bunun da 3 liralık bir masrafa karşılık geldiğine işaret etti. Otomobil üretimi konusunda gerekli bütün testleri bitirme safhasında olduklarını kaydeden Arslan, "Bu testlerin sonunda, bu yıl aracımızı satışa çıkartacağız" ifadesini kullandı.
Özer Arslan, ürettikleri araçlardan birini 4 yıl önce şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç'un sunumu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.
Sunum sırasında, Erdoağan'ın kendilerine dünyanın elektrikli araçlara yoğunlaştığını söylediğine dikkati çeken Arslan, "Neden elektrikli araçlara yönelmediğimizi sordu. Bu sözü kendimize görev olarak benimsedik. 4 sene içerisinde tamamen elektrikli araçlara yönelik bir araştırma yaptık ve son 2 yıllık süreçte bu aracı ürettik" dedi.
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
TRAFİK STRESİNE ÇÖZÜM GELDİ
ALF Araç İyonizeri, nbsp;"havanın vitamini" olarak adlandırılan negatif iyonlar üreterek, pozitif iyonları etkisizleştirip stresi ve yorgunluğu en aza indiriyor. Negatif iyonlar solunduğunda vücudumuzun fiziksel ve psikolojik olarak yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor.
Şelale yanında ortalama 50.000 adet/cm3 negatif iyon, deniz kenarında ise 10.000 adet/cm3 negatif iyon bulunmaktadır. İnsanların kendilerini zinde hissetmeleri için bulundukları ortamda ise en az 2.000 adet/cm3 negatif iyon bulunması gerekiyor. Şehirleşmenin bir sonucu olarak kapalı ortamlarda negatif iyon sayısı 50 adet/cm3'ün de altına düşüyor. Araçlarda ise bu sayı 14 adet/cm3'e kadar düşmektedir. Alf Araç İyonizeri ortalama 4.000.000 adet /cm3 negatif iyon üreterek araç içinde sağlıklı ve kaliteli bir hava solumamıza yardımcı oluyor.
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
Toyota'nın 2014 öngörüleri



Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektörünün kur artışlarını absorbe edebileceği noktayı çoktan geçtiğini belirterek, "Bıçak kemiğe dayanmadı, bıçak kemiği kesti sektörde. Zor bir yıla girdik. Otomotiv pazarında 2014 yılı için yüzde 30'a varan düşüşler öngörüyoruz ancak sektörümüz bunu aşacak güçtedir." dedi. Bozkurt, geçen yıl pazarda satılan otomobiller içinde yerli üretimin azaldığına dikkati çekerek, buna karşılık Toyota'nın aynı dönemde yerli üretimini yüzde 15 artırdığını söyledi.
Türkiye'de vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 20-21'inin otomotiv ve ilgili sektörler tarafından oluşturulduğuna değinen Bozkurt, şöyle devam etti: 'Biz pazarın yaklaşık yüzde 30 daralacağını öngörüyoruz. Toplam pazarın ise 600 bin adet seviyesine kadar ineceğini düşünüyoruz. Pazar 600 binlerin altına inerse, daha kötü dönemler konuşulmaya başlar. Dile getirmek istemesek de istihdam ile ilgili önlemler gündeme gelir."
Toplantıda lansmanı yapılan yeni Auris Touring Sports ise benzinli ve dizel motor seçenekleri ile Şubat ayından itibaren 72 bin 600 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
HAFTANIN OTOMOBİLİ
YENİ PEUGEOT 308
Fiyatı: 49.400 TL den başlıyor
ARTILARI
Yenilenmiş tasarımıyla, 308 Alman otomobillerinin teknolojisini yakalamış. İç mekandaki rahatlık ve malzeme kalitesi ilk dikkatimi çekenler oldu. K.K.T.C.'de yaptığımız 200 kmlik yolculuk sonrasında en sevdiğim yanı yol tutuşu, yeterli motor gücü ve iç mekandaki ilgi çekici tasarımı oldu. Küçülen ama spor bir giysi giymiş olan direksiyon simidi sürüş keyfimi daha da çok artırdı. Tersten olan devir saati dikkatimi çekti, sadeleşmiş ön konsol ve kontrol üniteleri aracın içinde daha huzurlu ve derli toplu hissetmemi sağladı.

EKSİLERİ
Vites geçişleri otomobilin performansı ve artan kalitesiyle artan beklentilerimi düşününce; beni çok tatmin etmedi. Daha sportif bir şanzıman ve daha net vites geçişleri olmasını beklerdim.

Teknik özellikleri
1.2 benzinli (82bg), 1.6 benzinli (156bg), 1.6 dizel (92bg), 1.6 dizel (115bg). Düz vites. Otomatik vites ve ek motor seçenekleri 2014 ortasında gelecek.


Öne çıkan rakipleri:
Volkswagen Golf, Ford Focus
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
Yeni nesil Qashqai
Yeni nesil Qashqai, Nissan'ın İngiltere'deki Sunderland Fabrikasında tanıtıldı. nbsp;Sunderland'deki işgücünün ilk kez 7 binin üzerine çıkmasıyla İngiliz otomotiv sektöründeki 40 bin kişilik istihdama katkıda bulunulurken, Qashqai'nin üretimi için 500 milyon sterlinden fazla yatırım yapıldı.
Nissan Qashqai yeni motor seçenekleri, dizaynı ve segmentine öncülük eden teknolojisi ile Türkiye'de şubat ayında yapılacak lansman sonrasında kullanıcılarıyla buluşacak.
Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
RENAULT EN HIZLI BÜYÜYEN OLDU
Renault Grubu Avrupa'da en hızlı büyüyen grup oldu ve uluslararası büyümesini sürdürdü. Geçen yıl %3.9 oranında bir büyüme gerçekleştiren dünya otomotiv pazarında, Renault Grubu'nun binek + hafif ticari araç satışı, 2012'ye göre %3,1 artış ile 2 milyon 628 bin 208 adete ulaştı.Bir yandan uluslararası büyümesini sürdürürken, Renault Grubu 0.4 puan arttırarak %9.5'a ulaşan pazar payı ile Avrupa pazarında en yüksek büyümeyi gerçekleştirdi. %1.7 oranında düşen Avrupa pazarında Grup, 1 milyon 301 bin 864 satış adedi ile %2.4 oranında bir artış gerçekleştirdi.
Avrupa dışındaki ülkelere satış payı 1 milyon 326 bin 344 satış adediyle %50.5'e ulaştı. Temmuz 2013'ten itibaren kapanan İran pazarı hariç, Grup, yeni modellerinin başarısı sayesinde tüm bölgelerde pazar payını artırdı.



Hem uzaktan kumandalı hem elektrikli otomobil
HYUNDAI i10 ÖDÜLLENDİ
Hyundai'nin İzmit'teki Hyundai Assan Fabrikası'nda geçtiğimiz Eylül ayında üretimine başlanan ve kısa süre içerisinde önemli satış adetlerine ulaşan Hyundai i10, bu başarısını aldığı ödüllerle de pekiştirmeye devam ediyor.
Türkiye'de üretilerek 30'dan fazla ülkeye ihraç edilen Yeni i10, son dört ay içerisinde tüm dünya genelinde 10'dan fazla ödül aldı. Ülkemizde de Otohaber ve TopGear Türkiye dergileri tarafından "Yılın En İyi Tasarımı" ve "Yılın En İyi Şehir Otomobili" seçilen Yeni i10, son olarak İngiltere'nin en prestijli ve saygın yayınlarından biri olan ve otomobil alımında karar belirleyici rol üstlenen nbsp;What Car? dergisi tarafından da "Yılın En İyi Şehir Otomobili" ödülüne layık görüldü.



SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

Burcu Çetinkaya ile Otomobil Sevdası





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...