İznik Gölü'nün altından tarih çıktı

İznik Gölü'nün altından tarih çıktı

GÜNDEM Haberleri

Hristiyanlık tarihinin önemli merkezlerinden biri olan Bursa'nın İznik ilçesinde göl altında kalmış bir kilise ilk kez havadan görüntülendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik'in tarihi kültürel mirasının havadan görüntülenmesi esnasında fark edilen tarihi yapının bazı kaynaklarda bulunan ama izine rastlanmayan Aziz Peteres Kilisesi olabileceği tahmin ediliyor.
Tarih boyunca üç medeniyete ev sahipliği yapan İznik'te, bir tarih daha ortaya çıkıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi İznik kentinin havadan görüntüsünün çekimi esnasında İnciraltı bölgesi ve balıkçı barınağı yakınlarında, halk plajının 25 metre açığında bir kilise görüntülendi. Kilisenin bölgede yapılacak olan bilimsel çalışmalar için önemli bir rehber olacağı öğrenilirken, tarihi yapının ortaya çıkarılması için Büyükşehir Belediyesi çalışma başlattı. Tarihi kalıntının bu kadar bariz görüntülenmesinde İznik Gölü'nde suların ilk kez yıllar sonra 10 metre geriye çekilmesinin etkili olduğu da öğrenildi. İznik'te uzun yıllar yapılan arkeolojik kazıları yürüten Uludağ Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Yalman, sözü geçen bölgede balıkçıların ve gölde yüzen birçok kişinin bu tür ihbarlar yaptığını dile getirerek, İznik'te su altında herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Özellikle göl suyunun çekildiği dönemlerde bu tür ihbarların yoğunlaştığını anlatan Yalman, bugüne kadar bu bölgede böyle bir kilisenin varlığının bilinmediğini ifade etti.


Su altı arkeologlarının yapacağı çalışmanın ardından kilise ile ilgili daha net bilgilerin ortaya çıkacağın bildiren akademisyenler, video ve fotoğraflara bakıldığında kalın istinat duvarlarının sınırladığı sahada bazilikal tipli, doğu batı doğrultusunda bir kilisenin görüldüğünü belirttiler. Akademisyenler, göl altındaki kilisenin Ayasofya Kilisesi'nden daha büyük olduğunu da sözlerine eklediler.


727-729 yılları arasında bölgeyi ziyaret eden İngiliz Willibald'ın yazdıkları bilgilerde ve 1291 tarihlibir yazıta atfen C. Mango ve A.M.Schneider'in yazdıkları kitaplarda Aziz Peteres Kilisesi'nden bahsedilirken, bugüne kadar tarihi yapıyla ilgili herhangi bir ize rastlanmadı.


Bugüne kadar 7 kilisenin bulunduğu İznik'te göl suları altında kalan bu kilise ile sayının 8'e çıktığı bildirildi. Sular altında kalan kilisenin 1.


Konsil'in yapıldığı sarayın üzerine kurulan Aziz Peteres Kilisesi olup olmadığı araştırmalar sonucunda netlik kazanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...