Bozdağ: Kılıçdaroğlu Meclis'te suç işledi

Bozdağ: Kılıçdaroğlu Meclis'te suç işledi

GÜNDEM Haberleri

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'te tape dinleten Kılıçdaroğlu'nun suç işlediğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bir siyasi partinin genel başkanı bazı tapeleri dinletti, canlı yayında bu verildi, bu bir suç. Esasında üzüntüm sadece suç olan bir fiilin mutlak sorumsuzluk kapsamında dahi olsa, parlamento çatısı altında canlı yayında işlenmesi değil, TBMM'de kötü bir geleneğin, kötü bir yolun açılmış olmasıdır. Umarım ki, bunun arkası gelmez" dedi. nbsp; Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinin yapıldığı Adalet Komisyonu'nda teklifin geneli üzerinden yapılan görüşmeler tamamlandı.
Yaklaşık 9 saat süren görüşmeler sonrasında muhalefet milletvekilleri tarafından kendisine yöneltilen soru ve eleştirilere cevap veren Bakan Bekir Bozdağ, yapılan eleştirilerde konuşma üslubuna dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Bakan Bozdağ, "Konuşma edep ve adabına hepimizin uyması lazım. Birbirimizi incitici laflar söylemekte yarışa girmenin bir sonu yok. Kimseye bir faydası yok. Şahsıma dönük söylenen incitici laflara cevap verme benim edebimin de ahlakımın da izin vermediğini ifade etmek isterim" diye konuştu.
"YURTDIŞINDAN GELEN TEPKİLERLE ALAKASI YOKTUR"
HSYK teklifinin Genel Kurul'da görüşmelerinin belli bir noktadan sonra durmasının yurtdışından gelen, Brüksel'den gelen tepkilerle ilgili olduğunun değerlendirilmesine cevap veren Bakan Bozdağ, "Bu külliyen yalandır. Oradan gelen tepkilerle alakası yoktur. Tamamıyla kendi değerlendirmelerimiz çerçevesinde bu teklifin bazı maddelerinin metinden çıkartılarak, bazı maddelerinin de Genel Kurul'da değiştirilerek kabul edilerek yasalaştırılması konusunda bir irade ortaya kondu. HSYK ile ilgili kısımdaki bazı maddeler kamuoyu tarafından eleştirilen bazı maddelerin teklif metninden çıkartılacağı, bazı maddelerinin değiştirilerek yasalaştırılacağını söyledik. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti güçlü, bağımsız bir devlettir. Elbette uluslararası yükümlülüklerinin arkasında duracaktır. Kendi kararlarını kendisi alan, uygulayan bir ülkedir, hükümetimizde kendi kararlarını Anayasa ve yasalar çerçevesinde alıp, uygulayan bir hükümettir" şeklinde konuştu.
"TAPELERİN MECLİSTE DİNLETİLMESİ SUÇTUR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısı esnasında bazı tapeleri dinletmesine değinen Bakan Bozdağ, "Bizim herkesten daha çok kişi haklarına riayet etmemiz lazım. Bugün fevkalade üzgünüm. Bir siyasi partinin genel başkanı bazı tapeleri dinletti, canlı yayında bu verildi. Bu bir suç, ceza kanuna baktığınızda Haberleşme Gizliliğinin İhlali 132/2, Kişiler Arasında Konuşulanların Dinlenmesi ve Kayda Alınması 134/2, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Alma veya Ele Geçirme TCK 136. Esasında üzüntüm sadece suç olan bir fiilin mutlak sorumsuzluk kapsamında dahi olsa, parlamento çatısı altında canlı yayında işlenmesi değil, TBMM'de kötü bir geleneğin, kötü bir yolun açılmış olmasıdır. Umarım ki, bunun arkası gelmez. Soruşturmanın gizliliğinin ihlalinden şikayet ettik, insanların masumiyetine saygı gösterilmediğinden şikayet ettik, yargılama süreçlerinin linç kampanyasına dönüştürülmemesinden, kişilerin lekelenmeme hakkına herkesin saygı göstermesinden hepimiz şikayet ettik. Geldiğimiz noktada parlamentoda soruşturma evresinde olan ve gizlilik kaydı olan evrakların ifşası dahi suçtur. Bunların nasıl kayıt edildiği adli dinleme içinde bile olsa parlamento çatısı altında bunların dile getirilmesi, parlamentomuza, siyasetimize, meclisimize yakışmamıştır, hoş ta olmamıştır. Böyle giderse yarın başka partiler ve başka kişilerle ilgili kasetleri buraya getirirse, bu gün sesleri dinletenler yarın görüntüleri izletirse o zaman bu parlamento milleti temsil eden saygınlığını da yitirir. Herkesten bu konulardaki temel ilkeye, hem hukuka hem kanuna hem de ahlakın genel kabullerine hepimizin uyması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunlara uyulmazsa hem parlamentomuza hem milletimize hem de şahsımıza büyük zarar vermiş oluruz. Geleceğin nesilleri bugünleri hayırla yad etmez. TBMM tarihinde bugüne kadar böylesi bir hadise yaşandı mı? Ben çok üzgünüm, böylesi bir kötü yolu açmamak ve işletmemek lazım gelir" ifadelerini kullandı.
BAKAN BOZDAĞ, TASARIDA ELEŞTİRİLEN MADDELERE AÇIKLIK GETİRDİ
nbsp;İdari Yargılama Usul Kanunun 27. Maddesinde önerilen değişikliğe dikkat çeken Bakan Bozdağ, "Burada diyor ki kanun, 'Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar vermek üzere idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir' Bunun birinci cümlesi idarinin savunması alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemez hükmüdür. Buna bir istisna getiriyor kanun, diyor ki, 'uygulanmakla etkisi tükenecek bir idari işlem varsa, sen önce yürütmeyi durdurma kararı var, sonra idarenin savunmasını al, bu kararını tekrar gözden geçir' böyle bir yükümlülük getiriyor. Bunun uygulamadaki anlamı, herkesin bildiği gibi uygulanmakla artık tekrarı mümkün olmayan iş ve işlemler içindir" açıklamasında bulundu.
"Yasalarda yeni şeyler yapmaya gerek yok, uygulayanlar bunları eğer yasa koyucunun iradesi doğrultusunda uygulamayıp, 'benim iradem yasadır, ben kendi irademe göre ortaya koyduğum yasaya göre bir karar veririm derse' öyle olur" ifadelerini kullanan Bakan Bozdağ, yorum ile mahkemelerin yasa hükmü ihdas etmeye kalkmasının uygun olmadığını dile getirerek, "Hukukun dışına çıkanlara, hukuku keyfine göre uygulayanlara karşı Meclis iradesini ortaya koymazsa o zaman kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. Böyle bir karar verildiği taktirde o zaman Meclisinde uygulanmakla etkisi tükenecek işler nedir, hangisi bunun kapsamına girmez sayması lazım. Bunu sayma imkanı yok. Kötüye kullanılan bu konuda bu husus 'uygulanmada etkisi tükenecek işlerden sayılmaz' deniliyor. Tamamlanmamış, bitirilmemiş bir idari işlemden bahsedilmiyor" dedi.
nbsp;Oy birliği ile karar verme konusunun eleştirilen bir konu olduğunu belirten Bakan Bozdağ, "Kamuoyunda eleştirmeyen neredeyse yok. Baktığınız zaman ağırlaştırılmış müebbet cezası vermek için oy çokluğu kafi olurken, neden bir tedbire başvurmak için oy birliği aranıyor tartışmaları esasında Türkiye'nin yaşadığı sorunlarla yakından ilgilidir. Kanunlar bir ihtiyaçtan doğuyor. Dinlemelerle ilgili ortaya çıkan fotoğrafa baktığınız zaman Türkiye'nin bu noktada bir tedbir alma gerekliliği ortadadır. Herkes şuanda telefonu yanında bulundurmaktan, telefonla konuşmaktan, internette iş ve işlem yapmaktan çekinir hale geldi. Bizim burada vatandaşımızın güvenliğini sağlayacak, haberleşme hürriyetini teminat altına alacak, özel hayatın gizliliğini teminat altına alacak başkaca adımlar atabilir miyiz diye kafa yormamızda fayda vardır" diye konuştu.
SORUŞTURMALAR
nbsp;Soruşturmaların durdurulmasının, engellenmesinin söz konusu olmadığını belirten Bakan Bozdağ, "Bir soruşturma başlatıldığı zaman bunun nasıl neticeleneceği bizim hukukumuzda açıktır. Bu çerçeve içinde soruşturmalar devam edecek. Bizim ona müdahale etmemiz, engellememiz, durdurmamız söz konusu değildir, böyle bir şey düşünmemiz de söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE BUGÜNE KADAR HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VERMEMİŞTİR"
Türkiye'nin El Kaide ve El Nusra gibi terör örgütlerine Türkiye'nin destek verdiği yönündeki değerlendirmeleri eleştiren Bakan Bozdağ, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti terörle etkin mücadele etmektedir. Bugüne kadar hiçbir terör örgütüne destek vermemiştir, bütün terör örgütleri ile mücadele etmiştir. Gerek El Kaide, gerek El Nusra, gerek İŞİD denen terör örgütü olsun, bütün terör örgütlerine devletimizin ve hükümetimizin duruşu nettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini teröre destek veren ülkeler konumuna düşürmek isteyen art niyetli çabaları biliyoruz" ifadelerini kullandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...