Anne adaylarına 10 kritik öneri

Anne adaylarına 10 kritik öneri

SAĞLIK Haberleri

Sağlık Bakanlığı, ''Bebeğim Yolda, Ben Hazırım'' projesi kapsamında, anne adayları bilinçlendirmek, amacıyla bir kitapçık hazırladı.

Hamilelikteki süreçler, yapılması ve dikkat edilmesi gereken konuları içeren, çizgi grafiklerle de konu anlatımının yapıldığı kitapçıklar, hamileler için bir anlamda ''başucu'' kitapçığı olacak. Hamilelere gebelik sürecinde faydalı bilgiler vermeyi amaçlayan kitapçık, bilinçlendirme sayesinde anne-bebek ölüm oranlarının azaltılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Gebelerin profesyonel yardım almaları ve kendileri ile aynı durumdaki diğer gebelerle ilişki içinde olmalarının artık bir gereklilik olduğuna işaret edilen kitapçıklarda, ''gebe olduğunuzu öğrendiniz, paniklemeyin, gebelik doğal bir süreçtir'' mesajı veriliyor. Kitapçıklarda ''40 haftalık yolculuk, hafta hafta gebelik, hamileliğin 3 trimesteri, gebeliğim boyunca ne kadar kilo almalıyım, gebelik diyeti nasıl olmalı, hastane çantasında neler olmalı, gebe iken nelerden sakınmalıyım, gebelikte niçin egzersiz yapılmalı, doğum sonrası bakım ve emzirme'' başlıklarında bilgiler yer alıyor. Gebelik haftalarında embriyonun beklenen boyu, ağırlığı hakkında cetvellerin de bulunduğu kitapçıklarda, hamilelerin ne gibi vitaminler kullanılması, hangi besinleri tüketmesi gerektiği hakkında bilgilere de yer veriliyor.
''Sigara erken doğuma sebep olabilir''
Gebe iken nelere dikkat edilmesi gerektiğine de açıklık getirilen kitapçıklarda, sigaranın erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olabileceğine, sigara içen annelerden doğan bebeklerin enfeksiyon hastalıklarına daha yatkın olabileceğine dikkat çekiliyor.
''Hayatınızın hiçbir döneminde sigara içmeyin ve gebelik dönemlerinde sigara içilen ortamlardan uzak durduğunuz gibi etrafınızda içilmesine izin vermeyin'' ifadesinin kullanıldığı kitapçıklarda gebelere şu uyarılarda bulunuluyor:
''Alkol ve benzeri alışkanlık yapan maddelerden uzak durun.
-Röntgen ışınlarından uzak durun.
-Hangi sebeple olursa olsun hekim ya da bir sağlık hizmeti almaya gittiğinizde mutlaka hamile olduğunuzu hatırlatın.
-Hekiminizin önermediği reçetesiz ilaç kullanmayın, gebelik öncesi rahatlıkla kullandığınız ilaçlar özellikle ağrı kesiciler güvenli olmayabilir.
-Günlük aldığınız kafein miktarını kısıtlayın.
-Hazır gıda ve abur cuburdan uzak durun.
-Sauna kaplıca ve çok sıcak banyolardan kaçının.
-Boya kokusundan uzak durun.
-Et ürünlerini iyice pişirin.
-Çok uzun süre oturmayın, çok uzun süre ayakta kalmayın.
-Evcil hayvan özellikle kedi besliyorsanız dışkı kaplarını siz temizlemeyin''
Doğum sonrası bakım, emzirme, anne sütü, ek gıda, süt yapımını artırma ve sütten kesme gibi konularda da bilgiler veren kitapçıklarda, riskli olmadığı sürece doğum öncesi ve sonrasında egzersiz yapılması gerektiği vurgulanıyor.
1 Mart'tan itibaren aile hekimlerine dağıtılacak
Bakanlıkça, 1 Mart'tan itibaren dağıtımı yapılan kitapçıklar, aile hekimlerinden ücretsiz temin edilebilecek. Kitapçıkları almak isteyen anne adaylarının kayıtlı oldukları aile hekimlerine başvurması gerekiyor.
''Sağlıklı gebelik ve doğum sonrası dönem için mutlaka aile hekiminize danışın, gebelik döneminde aile hekiminizi bilgilendirmeniz ve süreci birlikte yönetmeniz hem hamilelik döneminde hem emzirme döneminde sizin hem de bebeğinizin daha sağlıklı günler geçirmenizi sağlayacaktır'' uyarısının yer aldığı kitapçıklarda, aile hekimleri için artık randevuların Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden internet bağlantısı ile veya Alo 182'yi arayarak telefon aracılığıyla alınabileceği belirtiliyor.
Söz konusu proje, bireyleri aile hekimleriyle daha fazla buluşturmayı da amaçlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...